BESPOVRATNO DAJU DO 100.000 € ZA ČUVANJE OVACA: Stočari u Hrvatskoj mogu da se prijave za pomoć, a o stadu će brinuti neko drugi
Foto: EPA

san svakog pastira

BESPOVRATNO DAJU DO 100.000 € ZA ČUVANJE OVACA: Stočari u Hrvatskoj mogu da se prijave za pomoć, a o stadu će brinuti neko drugi

InfoBiz -

Stočari u Hrvatskoj uskoro će dobiti bespovratna sredstva za zaštitu stada od velikih zveri, među kojima kao najveći problem ističu vuka. Naime, do 7. avgusta sva poljoprivredna gazdinstva, ali i javne ustanove mogu da konkurišu za iznos od 4.000 do 100.000 evra, namenjenih kupovini električnih pastira, pastirskih pasa, ali i izgradnji prostora za stoku i zemlju.

Ulaganja su namenjena korisnicima koji se bave stočarstvom, a prihvatljiva su isključivo na području rasprostranjenosti velikih zveri. Iznos bespovratne podrške koja se odobrava je 6,39 evra po postavljenom metru električne ograde.

Stočar Tomislav Copić iz Drniša, koji ima 400 ovaca, kaže da mu u proseku godišnje strada 30-ak ovaca. Posebno pamti crnu 2021. godinu kad je taj broj bio još i veći. Sreća u nesreći je, kaže, da država redovno isplaćuje odštetu, ali je važno ispoštovati proceduru, što znači pronaći kostur strvine i podneti zahtev, pošto veštak izađe na teren da utvrdi stanje.

SVE MANJE OVACA

Samo za godinu dana broj ovaca u Šibensko-kninskoj županiji, odnosno Dalmatinskoj zagori, pao je za čak 30 odsto i beleži se nedostatak jagnjadi. Da ih ima još, kaže svako bi prodao ove sezone za 150 evra po komadu.

Lički stočar Stipe Pavičić iz zaseoka Sekulići kod Lovinca, kaže da se preporodio otkako je, pre dve godine, nabavio solarnog električnog pastira koji sada čuva deset krava i junica na nepreglednim pašnjacima ispod Velebita.

Stipe sam obrađuje 100 hektara zemlje što je nekada radilo čak 20 porodica. Električni pastir mu omogućava da spoji stočarstvo i ratarstvo, jer sad ima više vremena za obrađivanje zemlje, dok goveda mirno pasu pod budnim okom pastira i čak deset pasa.

Najavljene mere pomoći Ministarstva poljoprivrede za nabavku električnog pastira, pastirskih pasa, izgradnju nadstrešnica, međutim, za većinu poljoprivrednika su nemoguće zbog kontradiktornih zakona.

Kada je u pitanju postavljanje električnog pastira na površini od jednog hektara, potrebno je 400 metara žice odnosno ukupno 2,4 km ako se postavlja u šest redova. Treba odabrati uređaj koji može da pokrije dužinu ograde od 2,4 km, kao i 133 stubova ako se postavljaju na razmak od tri metra. Osim toga, potrebna je ručka za vrata u ograđeni deo koja može biti rastegljiva i do pet metara kako bi u posed moglo da se uđe sa poljoprivrednim mašinama.

kurir.rs/Agroclub.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track