ODLIKAŠIMA SMEŠTAJ SAMO 20 EVRA, OSTALIMA I 10 PUTA SKUPLJI: Ko ima pravo i pod kojim uslovima na mesto, evo kada počinje prijava
Foto: Dragana Udovičić

studentski standard

ODLIKAŠIMA SMEŠTAJ SAMO 20 EVRA, OSTALIMA I 10 PUTA SKUPLJI: Ko ima pravo i pod kojim uslovima na mesto, evo kada počinje prijava

InfoBiz -

Ispitni rokovi su još uvek u toku, ali već sada mnogi studenti razmišljaju gde će živeti sledeće školske godine. Ministarstvo prosvete pred svaki 1. oktobar utvrđuje cene smeštaja i ishrane za studente koji se finansiraju iz budžeta, a u zavisnosti od kategorije sobe i broja studenata u njoj, budžetska cena smeštaja u studentskim domovima u Beogradu kreće se od 1.300 do 3.190 dinara mesečno.

Razlike postoje zbog razlike u kategoriji smeštaja, pa tako u prvoj za jednokrevetnu sobu treba izdvojiti 3.190, dok je tržišno-ekonomska cena 13.000 dinara i ona važi za studente koji nisu na budžetu. Za dvokrevetnu sobu iste kategorije mesečna stanarina je 2.990 dinara, odnosno 12.100 dinara.

Druga kategorija smeštaja ima nešto niže cene, pa će ukoliko žele da budu sami u sobi budžetski akademci plaćati 2.550 dinara mesečno, dok će ih soba koju dele sa jednim cimerom koštati 2.350 dinara.

Oni koji dobiju smeštaj u nekim od domova treće kategorije izdvajaće na mesečnom nivou 2.000 za jednokrevetne i 1.800 za dvokrevetne sobe.

KO IMA PRAVO NA DOM

Pravo na smeštaj u studentskim domovima imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, upisani su prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta, imaju državljanstvo Srbije i čije prebivalište nije u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studira.

Studenti koji se finansiraju iz budžeta imaju pravo na smeštaj u domu po dotiranim, nižim cenama, dok samofinansirajući mogu dobiti mesto ukoliko posle raspodele budžetskim studentima ostane slobodnih soba, ali mesto plaćaju po višim, ekonomskim cenama.

Konkurs za raspodelu mesta u studentskim domovima se za brucoše raspisuje u septembru, dok je za ostale početkom školske godine.

Za mnoge studente u Srbiji obezbeđivanje mesta u državnom studentskom domu je teško dostižno, pa se neki odlučuju i za boravak u privatnim domovima. U zavisnosti od veličine sobe cene će od 1. septembra u nekoliko privatnih domova u Beogradu biti od 200 do 260 evra. Kako navode njihovi vlasnici, soba površine 25 kvadratnih metara košta 260 evra, dok je za manje od osam kvadrata - 200 evra mesečno.

USPEH NAJVAŽNIJI

Prilikom rangiranja studenata za mesto u studentskom domu uzimaju se u obzir uspeh u srednjoj školi (za brucoše), ili prosek ocena tokom studiranja (za studente viših godina) i prihod po članu domaćinstva studenta. Obrasci za konkurs se uzimaju na fakultetu i potom se vraćaju popunjeni.

U nekim privatnim domovima se ne zahteva plaćanje unapred, a u cenu su uračunati i troškovi vode, struje, grejanja, odžavanja, ali i kablovske televizije i interneta.

Nešto su povoljniji uslovi u Novom Sadu, gde ukupni mesečni troškovi stanovanja u privatnom studentskom domu iznose 150 evra po osobi u dvokrevetnoj sobi.

Privatni domovi za studente postoje i u Kragujevcu. Naime, u oglasima se može pronaći smeštaj u jednom od privatnih studentskih domova u blizini Pravnog i Ekonomskog fakulteta koji nudi dvokrevetne sobe. Cena je 90 evra po krevetu, a u to su uračunati svi troškovi, od kablovske televizije i interneta do mašine za pranje i sušenje veša. U samom smeštaju studenti imaju organizovano i profesionalno čišćenje tri puta mesečno.

I pored raznih pogodnosti koje pruža život u studentskom domu, i dalje je velikom broju studenata iznajmljivanje stanova u blizini fakulteta najbolja opcija, a njihove cene u blizini fakulteta neznatno se povećavaju od 1. septembra.

Studenti najčešće traže male stanove do 250 evra, a ponekad i veće u slučaju da ih je više od troje pa dele stanarinu, a tako su im i režije jeftinije.

Kada je reč o lokacijama, studenti najčešće biraju nekretnine koje su blizu fakulteta, ali ukoliko su to škole koje su u centru, pa je renta skupa, onda izaberu stan za koji će im biti potreban samo jedan prevoz do fakulteta.

kurir.rs/biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja