AMBASADOR BOCAN- HARČENKO: Energetski sektor temelj partnerstva Srbije i Rusij
Foto: Tanjug Printscreen

na otvaranju postrojenja "Duboka prerada" u Pančevu

AMBASADOR BOCAN- HARČENKO: Energetski sektor temelj partnerstva Srbije i Rusij

InfoBiz -

Srbija i Rusija imaju bezbroj grana na kojima se temelji njihovo partnerstvo, ali je vodeća grana tog partnerstva energetski sistem, izjavio je danas ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i dodao da otvaranje postrojenja "Duboka prerada" u Pančevu to i dokazuje.

Amasador ističe da on ne zna ni za jednu energetsku kompaniju u regionu i Evropi da u sadašnjim okolnostima pandemije i nepovoljnoj situaciji na tržištu nastavlja razvoj i završava najvažnije projekte kao što to radi NIS.

"Srbija i Rusija imaju bezbroj grana na kojima se temelji njihovo partnerstvo, ali vodeća gradna tog partnerstva je energetski sektor", ističe ambasador i dodaje da svaki oblik saradnje između dve zemlje nije moguć bez dobrih odnosa u političkoj sferi.

Svi rezultati na terenu, ističe Bocan-Harčenko, ostvaruju se zahvaljujući stalnom dijalogu između srpskog i ruskog predsednika.

"NIS ostaje naše vodeće zajedničko preduzeće u celokupnoj saradnji i današnji događaj to i potvrđuje", podvukao je ambasador.

Kompanija je, dodaje, usmerena ka tehnološkom razvoju i modernizaciji proizvoda, kako bi, ističe, pružila doprinos već dobro i velikoj privrednoj stopi rasta u Srbiji.

"Novo postrojenje doprineće razvoju NIS-a i Srbije, a pored toga pružiće i veću energetsku stabilnost i bezbednost zemlje i regionu", rekao je Bocan-Harčenko.

foto: Tanjug Printscreen

Postrojenje "Duboka prerada" Rafinerije u Pančevu, koja je danas puštena u rad, poboljšaće preradu nafte do 99 odsto, smanjiće zagađenje i poboljšaće poziciju Srbije i NIS-a na tržištu, rekao je danas predsednik UO Gaspromnjefta Aleksandar Djukov.

On je podsetio da su u jesen 2017. godine najavili početak izgradnje postrojenja "Duboke prerade" u Pančevu i da je danas, za tri godine, taj posao uspešno realizovan.

"Ovaj projekat je od velike važnosti kako za Rafineriju Pančevo, tako i za celokupnu kompaniju NIS. Puštanje u rad projekta "Duboka prerada" će poboljšati do 99 odsto, čime će stati u red najkvalitetnih objekata te vrste u čitavom svetu", rekao je Djukov.

Dodao je da je taj projekat u skladu sa ekološkim standardima koje propisuje energetska zajednica.

Prema njegovim rečima, ta duboka prerada će za 40 odsto povećati proizvodnju dizela kvaliteta euro 5, benzina i neće biti potrebe da se proizvodi mazut.

Kaže i da će kompleks omogućiti proizvodnju novog proizvoda - naftnog koksa, koji se, navodi Djukov, koristi u metalurgiji i građevinarstvu.

Proizvodnja tog produkta će, kaže, omogućiti da se zadovolji unutrašnja potražnja za njim, a biće, ističe, mogućnosti i da se izvozi.

Djukov naglašava da se ovim projektom ne završava aktivan razvoj NIS-a u celini i u naftnoj preradi, već će, dodaje, biti nastavljen, kao i u razvoju mreže benzinskih stanica.

foto: Tanjug Printscreen

Najavljuje da će sledeće godine NIS sa Gaspromom završiti projekat Termoelektrana-toplana (TE-TO) u Pančevu.

"Konstantan razvoj kompanije NIS još jedan je primer da Rusi i Srbi nisu samo bratski narod, već i dobri i efikasni partneri", rekao je Djukov.

Ističe da su oni zajedno sa Vladom Srbije imali mogućnost da od NIS-a naprave jednu od vodećih energetskih kompanija u regionu.

Generalni direktor NIS a.d. Novi Sad Kiril Tjurdenjev kaže da otvaranje postrojenja "Duboka prerada" predstavlja veliki iskorak NIS-a i novu eru u kapitalnom investiranju te komanije.

Ističe da je modernizacija NIS-a strategija rukovodstva kompanije koje vodi ka unapređenju poslovanja i širenju radnih mesta.

Tjurdenjev kaže da je postrojenje "Duboka prerada" urađeno po najnovijoj tehnologiji i u skladu sa svim ekološkim standardima.

"Duboka prerada ostvaruje našu viziju da uvek budemo inovativni lideri, a osim toga, naša misija je i da budemo pouzdan partner države, zajednice i građana", rekao je Tjurdenjev.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track