MALI OBIŠAO RADOVE NA DRUGOJ FAZI IZGRADNJE JELEZOVAČKOG KOLEKTORA: Ovo će rešiti višedecenijske probleme sa septičkim jamama koje muči meštane Voždovca i Rakovice
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

važan projekat

MALI OBIŠAO RADOVE NA DRUGOJ FAZI IZGRADNJE JELEZOVAČKOG KOLEKTORA: Ovo će rešiti višedecenijske probleme sa septičkim jamama koje muči meštane Voždovca i Rakovice

InfoBiz -

Ministar finansija Siniša Mali obišao je danas, sa predsednikom opštine Voždovac Aleksandrom Savićem, radove na drugoj fazi izgradnje Jelezovačkog kolektora, koji će rešiti problem kišne i fekalne kanalizacije za oko 35.000 građana Voždovca i Rakovice.

Vrednost radova je 47 miliona dinara, trebalo bi da budu završeni za par meseci, a Mali je novinarima rekao da je to važan projekat, jer će znatno poboljšati kvalitet života građana ovog dela Beograda.

Mali kaže da je upravo taj kolektor preduslov za izgradnju sekundarne kanalizacione mreže, i kišne i fekalne kanalizacije u ovom kraju, kao i da je reč o koristi za hiljade domaćinstava i na Rakovici i na Voždovcu.

"Isto to želimo da uradimo u celoj Srbiji", rekao je Mali.

Pokazao je dokumentaciju koju je dobio od predsednika opštine Voždovac, a koja se tiče izgradnje kanalizacione mreže za nasella Jajinci 1, Kumodraž 1 i 2 i Jajinci 2.

"To je stotine ulica, stotine domaćinstava, a ukupna vrednost samo za ovih par naselja, za projekte koje je Savić izdvojio, je 13 miliona evra", kaže ministar.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Naglasio je da to isto očekuje od svakog predsednika opštine u celoj Srbiji, odnosno konkretne ideje i projekte.

Naveo je da je u protekle dve nedelje razgovorao sa skoro svim predsednicima opština u Srbiji o nacionalnom investicionom planu.

"Ono što ljudi iz tih lokalnih samouprava treba da urade je da upravo spreme projekte i konkrente ideje, a da mi onda u narednih par godina realizujemo te ideje", kaže ministar.

Ono što se tretnutno radi u Jajincima, minstar kaže da treba da se uradi i za sve opštine kako bi od naredne godine cela Srbija bila veliko gradilišta, da se radi i završava i primarna i sekundarna kanalizaciona i vodovodna mreža, i fabrike za prečišćavanbje otpadnih voda, kao i da se asfaltiraju nove ulice.

"Imamo novca u budžetu", poručio je ministar finansija i naveo da je to rezultat teških reformi koje je predsednik Aleksandar Vučić započeo 2014. godine, te da će višak novca ići isključivo građanima Srbije za poboljšanje njihovog životnog standarda i za investicije.

Predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić rekao je da je, prema istraživanjima koje je sprovela ta opstina, većina građana Voždovca, upravo kao najveći prioritet ističe izgradnju kanalizacione mreže.

Podsetio je da je Siniša Mali, u vreme dok je bio gradonačelnik Beograda započeo izradu projektne dokumentacije za Jelezovački kolektor za koji kaže da je žila kucavica za svu kanalizaciju koja se skuplja u celom naselju Jajinci i delu opštine Rakovica.

"Na kolektor će se ulivati sva fekalna kanalizaciona mreža koja ide iz tog područja čak jednim delom i sa Banjice", rekao je Savić i dodao da je opština u 2018. uradila projekat sekundarne kanalizacione mreže dugačke oko 70 kilometara, od čega je oko 35 kilometara u Jajincima i 35 kilometara u Kumodraž selu.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Time će se, navodi Savić, steći uslovi da se na području Jajinaca i Kumodraž sela ukine 7.000 i 8.000 septičkih jama.

Savić kaže da će nacionalni investicioni plan, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, umnogome doprineti poboljšanju kvaliteta života građana, te poručio da opština Voždovac već ima spremne projekte.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja