Prvi izvozni partner Nemačka, a uvozni Rusija

Robna razmena

Prvi izvozni partner Nemačka, a uvozni Rusija

InfoBiz -
U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Nemačke sa 1,33 milijarde dolara, bile su Italija sa 1,31 milijardi i BiH sa 1,19 milijardi, a slede Crna Gora i Rumunija

BEOGRAD - Glavni izvozni partner Srbije u 2011. bila je Nemačka, u koju je izvezena roba vredna 1,33 milijarde dolara, a glavni uvozni partner Ruska Federacija, iz koje je uvezena roba za 2,65 milijardi, pokazali su konačni podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) za prošlu godinu.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Nemačke, bile su Italija sa 1,31 milijardi dolara i Bosna i Hercegovina (BiH) sa 1,19 milijardi, a slede Crna Gora i Rumunija.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Ruske Federacije, bile su Nemačka sa 2,15 milijardi dolara i Italija sa 1,77 milijardi, a slede Narodna Republika Kina i Mađarska.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

Zemlje članice Evropske unije (EU) čine više od polovine ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner jesu zemlje članice Sporazuma o zoni slobodne trgovine u Centralnoj Evropi (CEFTA), sa kojima Srbija ima suficit u razmeni od oko 1,5 milijardi dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza proizvoda od metala i električne energije.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, BiH i Makedonijom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa RF zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa, a potom i sa NR Kinom, Nemačkom i Mađarskom.

Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije, najveće učešće u izvozu imali su gvožđe i čelik - 992 miliona dolara, obojeni metali - 878 miliona, električne mašine i aparati - 746 miliona, žitarice i proizvodi od njih - 732 miliona i povrće i voće - 658 miliona.

Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu su nafta i naftni derivati - 2,25 milijardi dolara, prirodni gas - 1,19 milijardi, drumska vozila - 1,14 milijardi, industrijske mašine za opštu upotrebu - 840 miliona i obojeni metali - 824 miliona.

Odsek nerazvrstana roba, koji čine roba na carinskom skladištu i vojna roba, učestvuje u ukupnom uvozu sa 4,8 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track