MIHAJLOVIĆEVA SA MINISTROM TRGOVINE U KINI: Srbija vodeća zemlja u regionu za kineske investicije
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministarka u Pekingu

MIHAJLOVIĆEVA SA MINISTROM TRGOVINE U KINI: Srbija vodeća zemlja u regionu za kineske investicije

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Pekingu sa ministrom trgovine Kine Žong Šanom o privrednoj saradnji dve zemlje.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju trgovinskih odnosa i jačanju saradnje Srbije i Kine posebno o dvosmernim investicijama, ne samo kineskih kompanija u Srbiji nego i srpskih kompanija u Kini.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Mihajlović, koja je i predsedavajuća srpskog dela Mešovite komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju Kine i Srbije, rekla je da je Srbija zahvalna na svemu što rukovodstvo Kine radi na unapredjenju ekonomske saradnje sa Srbijom i jedan je od glavnih partnera Srbije u modernizaciji infrastrukture u drumskom i železničkom saobraćaju.

"Globalna kineska inicijativa 'Jedan pojas, jedan put' u našem regionu do sada je bila prepoznata uglavnom po infrastrukturnim projektima, gde se Srbija nametnula kao glavni partner Kini u ovoj oblasti, sa oko 3,5 milijardi dolara ugovorenih projekata i visokom vrednošću projekata u različitim fazama ugovaranja.

Međutim, razvojem infrastrukture Srbija postaje sve zanimljivija i za ulaganje kineskih kompanija u drugim sektorima, uključujući Železaru Smederevo i RTB Bor, i verujem da će u narednom periodu biti sve više novih proizvodnih pogona kao rezultat kineskih investicija", kazala je ministraka koja u poseti Kini boravi kao član srpske delegacije koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ona je istakla da je na sastanku dogovoreno i da se do kraja 2018, a najkasnije početkom 2019. održi sednica Mešovite komisije, kao i da će biti formirana posebna radna grupa u okviru Mešovitog komiteta koja će se baviti samo praćenjem investicija.

Na sastanku je razgovarano i o podršci aktuelnim projektima u oblasti infrastrukture, uključujući zaključivanje ugovora o finansiranju za gradnju auto-puta Preljina-Požega, ugovora o finansiranju za deonicu brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, od Novog Sada do Subotice. Razgovarano je i o realizaciji saradnje na osnovu potpisanih memoranduma sa kineskim kompanijama u vezi sa projektima izgradnje Fruškogorskog koridora i rekonstrukcijom pruge Beograd-Niš.

"Intenzivniji razgovori sa CRBC o rekonstrukciji pruge Beograd-Niš"

Mihajlovićeva je razgovarala je sa predsednikom "Čajna roud end bridž korporejšn" (CRBC) Lu Šanom o realizaciji projekata na kojima je ova kompanija angažovana u Srbiji i novim infrastrukturnim projektima koji se pripremaju.Kako je saopštilo ministarstvo, Mihajlovićeva i Lu Šan, koji će uskoro i posetiti Beograd, dogovorili su da, na osnovu Memoranduma o saradnji u vezi s rekonstrukcijom pruge Beograd-Niš koji je potpisan u julu u Sofiji, dve strane intenziviraju razgovore u vezi s ovim projektom.

"Modernizacija kompletnog železničkog Koridora 10 je za Vladu Srbije od strateškog značaja i zato je važno da što pre krenemo u razgovore o radovima na nerekonstruisanim deonicama od Beograda do Niša, jer je to uslov da imamo efikasnu železničku vezu na celom pravcu od Budimpešte do Pireja", rekla je Mihajlovićeva.

Ona i Lu Šan razmotrili su i stanje na ostalim projektima na kojima je CRBC u Srbiji angažovan, uz ocenu da postoji zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track