NOVA IDEJA ZA PRIVATNI BIZNIS: Proizvodnja organske bundeve donosi novac
Porodica Sjerić iz bjeljinskog sela Ljeljenca već sedam godina proizvode organsku bundevu, a ove godine posejali su je na više od šest hektara, i to nekoliko sorti.
- Uz mnogo rada i upornosti na našem području mogu da uspevaju i alternativne biljne kulture, a ne samo tradicionalne - ističe Niko Sjerić za sajt B92.
On napominje da su ljudi sumnjičavi prema novinama, mada za to nema potrebe jer Semberija ima sve uslove za dobar prinos bundeve.
- Golic proizvodimo zbog semena, od muskatne tikve proizvodimo kašaste sokove, a hokaido tikva najviše se traži u ugostiteljstvu. Neke domaćice od tikve prave i ajvar - naglašava ovaj uspešni poljoprivrednik.
Milena Sjerić napominje da od ove biljke „može da se napravi lep ručak, i to bez mesa“.
- Od bundeve može da se pravi skoro sve, od slanog i slatkog do kiselog programa - kolači, pite, peciva, ulje, čorbe i sokovi. U kombinaciji s bundevom dobro ide šargarepa, pa i jabuka, a odskora i dunja - kaže ova domaćica.
Kurir / E.K.
Foto: Shutterstock
BRAŠNO 45, PAŠTETA 35, PRAŠAK ZA VEŠ 800, A FRITEZA 4.500 DINARA! Cene u popularnom ruskom marketu: Evo šta sve možete kupiti za 1.000 dinara! (FOTO)