SKANDALOZNO! PET PUTA VIŠE AFLATOKSINA NEGO U EU: Zbog suše će nas trovati
Foto: Shutterstock

STRAŠNO

SKANDALOZNO! PET PUTA VIŠE AFLATOKSINA NEGO U EU: Zbog suše će nas trovati

InfoBiz -

Strašno Očekuje se da u kukuruzu, koji se koristi u ishrani stoke, bude više opasnog kancerogena, što će se odraziti i na mleko, pa je država odstupila od evropskih standarda

Građani Srbije opet će morati da odluče da li će piti mleko s povećanim, toksičnim procentom aflatoksina ili će kupovati uvozno, u kojem nema ove materije, a sve zbog toga što je država odlučila da od 7. septembra poveća nivo aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,25 mikrograma po kilogramu.

U pravilniku koji je potpisao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović 31. avgusta stoji: Glava II, Maksimalno dozvoljene količine određenih kontaminenata, odeljak 2. Mikotoksini, pododeljak 2.1. Aflatoksini, tačka 2.1.14, kolona M1, broj „0,050“ zamenjuje se brojem „0,25“.

Siromašni građani

Sličan potez Vlada Republike Srbije je povukla i februara 2013. godine, kad je nivo povećan sa 0,05, što važi u Evropskoj uniji, na 0,5 zbog povećanog prisustva aflatoksina u kukuruzu usled suše 2012.

Sad se izgleda dešava isto, jer je Srbiju opet pogodila suša. Inače, 2013. godine se podigla i velika buka u javnosti, pa je maksimalan nivo vraćen na 0,05.

Vera Vida, predsednik Centra potrošača Srbije, kaže da, kao i 2013, i danas smatra da u mleku uopšte ne sme da bude aflatoksina:

- Ako je to standard za Mađare, zašto ne bio i za nas. Ne znam kako dugoročno ili kratkoročno aflatoksin može da deluje na zdravlje ljudi, ali ako znamo da mleko koriste najviše deca, bebe i stariji, povećanje ne bismo smeli da dozvolimo. Ako strano mleko bude jeftinije, onda će ga građani kupovati, ali s obzirom na to da je većina građana na ivici egzistencije, mislim da će kupovati ovo koje ima do 0,25 mikrograma, što je pet puta više nego u Evropskoj uniji.

To je strašno

I Miroslav Stojšić, doktor veterinarske medicine, ističe da je sa 0,05 nivo aflatoksina trebalo smanjiti na 0,005, a ne povećavati pet puta:

- To je strašno! Aflatoksin je izuzetno toksičan i kancerogen. Nisu smeli ni u ludilu da ga povećavaju, osim ako im cilj nije da truju ovaj narod! Koliko god oni pričali da su po Americi i Evropi dozvoljene i veće količine ovog otrova, to su samo priče kako bi opravdali sebe!

On dodaje da mu je jasno da je teško toliku količinu kukuruza baciti, ali država mora da razmišlja o zdravlju ljudi.

Agroekonomista i poslanik Miladin Ševarlić kaže da je odluka očigledno doneta zbog procene da će kukuruz zbog suše imati veće prisustvo aflatoksina. Na ovaj način, objašnjava, država pokušava da spreči drastičan pad cene kukuruza i obezbedi dovoljno stočne hrane. Korist će imati i industrija mleka, smatra, ali pitanje je kako će se ponašati, pa je moguće da će sniziti otkupnu cenu mleka, što će pogoditi seljake:

- Odluka je iznuđena i nije dobra. Kako možemo da izvozimo mleko sa 0,05, kao što je u EU, a nemamo to za naše potrošače?! Građani će moći da piju naše sa pet puta više aflatoksina nego u EU, ili uvozno.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je ovim pravilnikom samo produžen rok trajanja odredbe o dozvoljenim količinama aflatoksina.

J. Pronić - V. Spasić

foto: Shutterstock

Rešenje

UVEDITE TRI KLASE MLEKA

Ševarlić kaže da je jedino rešenje, koje je predlagao i 2013, da se uvedu tri klase mleka i u otkupu i u prodaji.

- Prva klasa bi bila do 0,05, a ostale bi imale veći nivo aflatoksina. Proizvođači mleka bi tako bili motivisani da kupuju kvalitetniju stočnu hranu, a potrošači bi u radnjama imali izbor. Tako, između ostalog, ne bi bili primorani da kupuju uvozno mleko.

Činjenice

AFLATOKSIN NAJČEŠĆE IZAZIVA RAK JETRE

aflatoksin je proizvod razvoja plesni Aspergillus flavus na kukuruzu

postoji 14 vrsta frakcija aflatoksina, i nisu svi jednako kancerogeni

preko stočne hrane aflatoksin je dospeo u organizam krava

ubacivanjem zeolita u stočnu hranu neutrališe se aflatoksin

jogurt, kiselo mleko, sirevi od zaraženog mleka imaju mnogo manje aflatoksina

odrasle osobe imaju visoku toleranciju na aflatoksine

godinama treba da se uzima velika količina zaraženog mleka da bi zdravlje bilo ugroženo

najčešća bolest koja može da se javi je rak jetre

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV UŽIVO: Stopiran “Beograd na vodi”?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja