Poslodavci pozvani da prime mlade na praksu

Biznis mladih Srbije

Poslodavci pozvani da prime mlade na praksu

InfoBiz -
Poziv za prijem mladih na radnu praksu otvoren je do 20. juna ove godine, a selekcija preduzeća biće obavljena do 25. juna

NOVI SAD - Program "Biznis mladih Srbije" pozvao je poslodavce da se prijave za pružanje radnih praksi mladima do 30 godina, koji su stekli srednji, viši ili visoki stepen stručne spreme, saopštila je ta organizacija.

Poziv za prijem mladih na radnu praksu otvoren je do 20. juna ove godine, a selekcija preduzeća biće obavljena do 25. juna. Izabrana preduzeća imaće mogućnost da obave selekciju praktikanata koji od njih budu upućeni na intervjue od 9. do 18. jula.

Odluku o kandidatima koje će primiti na praksu preduzeća treba da donesu 19. jula, prijem mladih na radnu praksu moći će da počne najkasnije 1. avgusta, a završetak praksi je 30. septembra.

Pre upućivanja na obavljanje prakse mladi će, ako to bude potrebno, pohađati obuke za prilagođavanje na radno okruženje, kao što su profesionalna komunikacija ili pravila ponašanja u radnoj sredini.

Poslodavci će odabrati praktikante na osnovu potrebe za kadrom određenog profila u okviru svoje kompanije.

Obaveza poslodavca je da na početku radne prakse dodeli praktikantu stručnog mentora koji će definisati profesionalne veštine koje mlada osoba treba da stekne, a koje su deo razvojnih ciljeva obavljanja prakse.

Predviđeno je da za vreme prakse i poslodavac i praktikant budu u kontaktu sa regionalnim koordinatorom programa "Biznis mladih Srbije" kako bi, na taj način, bilo praćeno ostvarivanje ciljeva prakse i pružana podrška radi prevazilaženja eventualnih problema.

Praktikanti će tokom i posle obavljene prakse dati svoju procenu njenog programa a od poslodavaca se očekuje da na kraju prakse ocene rad praktikanata i da im izdaju potvrdu o obavljenoj radnoj praksi.

Programom je predviđeno da radne prakse traju dva meseca, a za to vreme će "Biznis mladih Srbije" praktikantima obezbeđivati mesečnu novčanu nadoknadu.

U okviru programa "Biznis mladih Srbije" poslodavci mogu da prime do deset praktikanta u okviru jednog ciklusa, u zavisnosti od broja zaposlenih u preduzeću (do 250 zaposlenih - do pet praktikanta, više od 250 zaposlenih - do deset praktikanta). Ukoliko poslodavci iskažu potrebu za većim brojem praktikanata, odgovarajuća komisija će doneti odluku o zahtevu i obavestiti preduzeće o toj odluci.

"Biznis mladih Srbije" je program podrške za ekonomsko osnaživanje mladih koja ima za cilj da, putem razvoja preduzetništva i radnih praksi, pomogne mladim ljudima da ostvare ekonomski napredak. Pokrenut je kao partnerska inicijativa SMart kolektiva, Erste Banke i Nacionalne službe za zapošljavanje, uz podršku USAID Projekta održivog lokalnog razvoja i Ministarstva omladine i sporta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track