Zaduženost po kreditima u stagnaciji

Veroljub Dugalić

Zaduženost po kreditima u stagnaciji

InfoBiz -
Reč je o opreznom pristupu građana pri zaduživanju, imajući u vidu pad njihovog standarda i neizvesnost u pogledu posla i budućih dešavanja u zemlji, izjavio generalni sekretar UBS

BEOGRAD - Zaduženost građana i privrede u Srbiji po bankarskim kreditima nastavila je u maju trend stagnacije uspostavljen poslednjih nekoliko meseci, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić.On je objasnio da se, kada se oduzmu uticaji inflacije i kursa na stanje zaduženosti, radi o realnom padu, koji je veći kod stanovništva.

Dugalić je istakao da je reč o opreznom pristupu građana pri zaduživanju, imajući u vidu pad njihovog standarda i neizvesnost u pogledu posla i budućih dešavanja u zemlji.

Prema podacima UBS-a, u maju je dug stanovništva po bankarskim kreditima povećan za 1,9 odsto na 588,07 milijardi dinara, a kod preduzeća rast je bio 4,5 odsto na 1.422, 05 milijardi dinara.

Prema rečima Dugalića, u proteklom mesecu kašnjenje građana u otplati kredita povećano je sa 3,9 na 4,2 odsto, kao direktna posledica slabljenja dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track