Neophodne mere da se zaduženost smanji

Nebojša Savić

Neophodne mere da se zaduženost smanji

InfoBiz -
Potrošnja je do sada finansirana jednim delom iz ostvarenog dohotka, a veći deo novim zaduživanjem države, koje je dostiglo ozbiljne razmere, rekao profesor na FEFA Nebojša Savić

BEOGRAD - Javni dug države raste i moraju se preduzeti mere kako bi se zaustavila ta negativna tendencija, izjavio je profesor na Fakultetu za ekonomiju, finasije i administraciju (FEFA) Nebojša Savić.

Savić je gostujići na RTS-u kazao da zaduženost države raste i da je potrošnja prevelika. Ta potrošnja je, kako je kazao, do sada finansirana jednim delom iz ostvarenog dohotka, a veći deo toga novim zaduživanjem države, koje je, kako je rekao, dostiglo ozbiljne razmere.

On je podsetio da prema upozorenjima Fiskalnog saveta postoji tendencija da taj iznos poveća i dostigne 55 odsto ukupno ostvarene vrednosti.

"Nešto se mora uraditi da se zaustavi ta negativna tendencija", kazao je on, dodajući da je Fiskalni savet zapravo hteo da skrene pažnju da je jedan od zadataka buduće vlade da se predupredi ta mogućnost.

"Verujem da ima političke spremnosti da se zaustavi takva negativna tendencija", kazao je Savić.On je naveo da su Srbiji potrebne kratkoročne i dugoročne mere, među kojima je i smanjivanje zaduženosti i dodao da Srbija ne sme da uđe u dalje produbljavanje krize.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track