NADMETANJE INOVATORA: Nemački ulagači će dati milion evra za ideje
Foto: Zorana Jevtić

Srbija i region

NADMETANJE INOVATORA: Nemački ulagači će dati milion evra za ideje

InfoBiz -

„Faundsenter investment“ iz Nemačke u Beogradu bira najbolji između 43 projekta malih preduzetnika, od kojih trećina dolazi iz naše zemlje

Ukupno 43 tima inovatora od juče se nadmeće za milion evra koje nemački investicioni fond „Faundsenter investment“ želi da uloži u poslovne ideje iz Srbije, ali i zemalja regiona i Evrope.Do četvrtka oni će u zgradi Jugoslovenske kinoteke na skupu „Keč pič čelendž 2016“ pokušati da ubede ulagače da ih podrže. Od kraja aprila do početka jula ukupno 853 projekta iz IT sektora, zdravstvenih tehnologija, prirodnih resursa, usluga prijavljeno je na ovaj konkurs, a u trodnevno finale plasiralo se najviše timova iz Srbije, mada ih ima i iz Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Grčke, BiH, Nemačke, Holandije...Otvarajući skup, nemački ambasador Aksel Ditman rekao je da su za razvoj srpske ekonomije ključni održiv razvoj i zapošljavanje i na tome od 2000. zajednički rade dve države. On je podsetio da u Srbiji posluje više od 350 nemačkih investitora koji su uložili 1,8 milijardi evra i zaposlili 31.000 radnika.

Važan kvalitet

- Ali nisu važne samo investicije iz Nemačke, ključno je da ojačamo preduzetnički duh i razvoj malih biznisa u Srbiji. Takođe, i da pomognemo da strane kompanije ovde razvijaju domaće talente - zaključio je Ditman.Obrazovanje i talenat mladih preduzetnika u Srbiji su odlični, dodao je, pa je inicijativa „Keč pič čelendž 2016“ dobra ideja.Dejan Jocić, osnivač „Faundsenter investmenta“, naveo je da je interesovanje bilo veliko i da to pokazuje da region ima potencijal, ali da mala tržišta mogu biti prepreka:- Ovde su ogromni potencijali neiskorišćeni, a ljudi su se povukli jer je opšti utisak da kvalitet često nema pravu šansu. Taj potencijal želimo da iskoristimo i odmah damo podlogu koja je zdrava i tržište koje je zdravo. Iz toga Srbija na kraju može da postane igrač koji nešto proizvodi i izvozi.

Velika tržišta

On je istakao da je ideja „Faundsenter investmenta“ da ulaže u one s idejom, koji je vole toliko da bi za nju umrli.- Želimo da pružimo priliku vašim idejama da se pokažu na velikim tržištima - istakao je Jocić.Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, rekao je da nije očekivao ovako dobre projekte kada je pre tri meseca najavljivao ovaj skup.- Pozdravljam program koji spaja kreativnost, preduzetnički duh i hrabrost da se uzme odgovornost u svoje ruke sa investitorima - dodao je on.Preduzetnici u Srbiji, kako je istakao, ne čekaju više nego stvaraju i nude svoja rešenja.Tokom konferencije biće organizovane panel diskusije na kojima će domaći i strani eksperti i preduzetnici razgovarati o potencijalima jugoistočne Evrope.

ČinjeniceDRŽAVE IZ KOJIH DOLAZE IDEJE28 odsto Srbija11 Makedonija9 Hrvatska8 Bugarska, Rumunija, Grčka6 BiH5 Nemačka4 HolandijaSEKTORI ODAKLE DOLAZE IDEJE31 odsto IT28 odsto poslovni proizvodi i usluge18 prirodni resursi i agrar

PredstavljanjeGEL OD VODE ZA GAŠENJE POŽARAJedna od inovativnih ideja koja je predstavljena juče bio je gel za gašenje požara. Izum Sretka Popadića, diplomiranog inženjera tehnologije na postdiplomskim studijama na hemijskom i farmaceutskom fakultetu, predstavlja revolucionarno rešenje za gašenje požara.- U vodu se dodaje prašak koji je pretvara u gel. Ta smesa je bolja od vode za gašenje požara jer se za osam puta smanjuje potrošnja vode, a sva količina koju, na primer, bacite iz aviona stiže do zemlje, dok 70 odsto vode ispari pre nego što dođe do požara. Gel se zadržava od deset do 30 minuta na zemlji, drveću ili građevinama, i tako sprečava obnovu vatre - kaže Popadić, direktor Naučnotehnološkog parka u Čačku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track