Tehnološki izumi u borbi za nemačkog investitora
Foto: Dado Đilas

Konkurs nemačkog investicionog fonda Found Center Investment

Tehnološki izumi u borbi za nemačkog investitora

InfoBiz -

Ci gel predstavlja prah, mešavinu polimera i ugušćivača koji se dodaju vodi u malom procentu, i vodu za kratko vreme bez mešanja prevode u stanje gela, i onda se sa gelom gasi požar

Gel koji može da ugasi vatru bolje od vode, slušalice koje otkrivaju moždani udar i imaju zvuk koji smiruju ljude, navodnjavanje koje sprečava sušu... Ovo su za sada samo ideje, ali neke od njih uskoro ćemo moći da koristimo. Da bi postale realnost potrebno je da pobede na finalu "CATCH Pitch challenga".

U pitanju je konkurs nemačkog investicionog fonda Found Center Investment, a najbolje biznis ideje imaju priliku da osvoje direktne investicije u iznosu do milion evra.

U žiriju su investitori, na bini inovatori. Prvi imaju novac, a drugi originalne ideje koje žele da pretvore u uspešan biznis. Ta želja će se ostvariti samo onima koji uspeju da ubede investitore da baš njihov projekat ima najviše potencijala.

"Ovo je kamera koja se na jednostavan način okači na bilo koje naočari, koje ljudi već imaju, stavi se i za nekoliko sekundi ste spremni da strimujete ono što vi vidite i čujete putem interneta. Radi sa svim servisima koji su popularni, YouTube live, Facebook live, Snapchat", objašnjava Vedran Vukman.

Od spravica za lakše korišćenje tehnologije do naizgled mađioničarskih trikova, a u stvari demonstracije novog proizvoda za gašenje požara.

"Ci gel predstavlja prah, mešavinu polimera i ugušćivača koji se dodaju vodi u malom procentu, i vodu za kratko vreme bez mešanja prevode u stanje gela, i onda se sa gelom gasi požar", objašnjava svoj izum Sretko Popović.

Na ovaj konkurs su se prijavili inovatori iz 32 zemlje, ali najviše iz balkanskog regiona.

"Potencijal koji drže ova tržišta je ogroman u smislu talentovanih ljudi, u smislu njihovih ideja. I to je ideja FoundCentra, da mi želimo da damo tim ljudima, i mladim ljudima šansu da se probiju i na velikim tržištima, pošto su njihove ideje dobre. Jedina mana koju imaju je da su na pogrešnom tržištu", kaže Dejan Jocić.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aleks Ditman (na fotografiji) kaže da je veoma važno da strani investitori dođu u Srbiju i da pomognu da se razviju lokalni potencijali.

"Ja mislim da je nivo obrazovanja i talenat mladih srpskih preduzetnika odličan. I zato verujem da su inicijative kao što je ova odlična ideja", kaže Ditman.

Prednost će imati ideje koje su primenjive globalno, ne mogu lako da se imitiraju, i iza kojih stoje odlučni i strastveni timovi. Ko je najuspešnije ispunio ove kriterijume znaće se u četvrtak, kada će biti proglašeni pobednici.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track