Početak izgradnje fabrike brisača u Pećincima u julu

Početak izgradnje fabrike brisača u Pećincima u julu

InfoBiz -
Fabrika će u početku, na površini od 22.000 metara kvadratnih, zapošljavati 60 radnika, a do 2019. godine planirano je da pogon ima 620 zaposlenih

BEOGRAD - Kompanija Boš počeće u julu prvu fazu gradnje fabrike automobilskih sistema brisača u Pećincima, a proizvodnja bi trebalo da krene već početkom 2013. godine, kazala je generalna direktorka firme "Robert Boš Srbija" Jovanka Jovanović.

Ona je na konferenciji za novinare kazala da će u ovaj projekat do 2019. godine biti investirano 70 miliona evra.Fabrika će u početku, na površini od 22.000 metara kvadratnih, zapošljavati 60 radnika, a do 2019. godine planirano je da pogon ima 620 zaposlenih.

''Prilikom donošenja odluke da se ovaj pogon gradi u Srbiji, odlučujuću prednosti su doneli kvalifikovana radna snaga, dobra infrastrukutra i mogućnost saradnje sa lokalnim univerzitetima u obuci budućih zaposlenih'', istakla je Jovanović.

Ona je objasnila da će novi proizvodni pogon biti deo divizije ''Električni pokretači'', koja uglavnom proizvodi male elktrične motore .

Jovanović je kazala da, iako je prvobitno početak gradnje bio najavljen za mart to se odužilo zbog izrade dizajna projekta, dodavši da je sada sve spremno.

Sumirajući poslovne rezultate za prošlu godinu, Jovanović je kazala da je Boš povećao promet za devet odsto i on sada iznosi 24 miliona evra, uključucjući i promet u Crnoj Gori.

Osim toga, kako je dodala, za prva četiri meseca ove godine zaposleno je više saradnika nego cele prošle godine.

Kompanija je takođe radila na društveno odgovornim projektima pa je u saradnji sa Skupštinom grada planirano opremanje čekaonica u dečijoj klinici edukativnim panelima za mališane, kazala je Jovanović.

Prema njenim rečima, tokom prošle godine u Beogradu su otvorena još tri centra žkompetencije za automotive aftermarketž i sada ih ima ukupno pet.

Direktor Grupe Boš Adrija regije Havijer Gonzales Pareha je naveo da je celokupna Boš grupa tokom prošle godine ostvarila rast prometa od devet odsto, na 51,5 milijardi evra. Profit je, prema njegovim rečima, pre oporezivanja iznosio 2,6 milijardi evra.

Automobilska tehnologija je ostvarila promet od 30,4 milijarde evra, što je rast od 8,2 odsto, kazao je Gonzales Pareha dodavši da je najveći rast zabeležio sektor industrijske tehnologije čiji se promet povećao za 21 odsto i iznosi osam milijardi evra.

U sektoru robe široke potrošnje i građevinske tehnologije ostvaren je promet od 13, 1 milijadu evra, uz rast od 4,4 odsto, istakao je Gonzales Pareha.

''Kao rezultat dobrog poslovnog razvoja, broj zaposlenih se tokom 2011. godine povećao za 19.000 i 1. januara ove godine iznosio je 302.500 zaposlenih'', naveo je on.

Kada je reč o planovima, Gonzales Pareha je najavio da će kompanija ove godine u istraživanje i razvoj uložiti 4,6 milijardi evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track