RASIPNIŠTVO: Vlada prepuna „znalaca“, zato plaća i eksperte!
Foto: Fonet

Čerupaju državnu kasu kako stignu

RASIPNIŠTVO: Vlada prepuna „znalaca“, zato plaća i eksperte!

InfoBiz -
Pored armije preplaćenih činovnika, pomoćnika i sekretara, ministarstva su na razne konsultante i savetnike potrošila najmanje 2,7 miliona evra u 2014. godini

Na specijalne savetnike, konsultante, članove upravnih i nadzornih odbora i raznorazne komisije ministarstva u Vladi Srbije u 2014. godini potrošila su najmanje 321,5 miliona dinara ili oko 2,7 miliona evra, pokazuju podaci sa sajta javno.rs.Ovaj iznos potrošilo je 13 ministarstava i Kancelarija za KIM, dok podaci ne postoje za ministarstva prosvete, finansija, pravde i Ministarstvo zaduženo za EU integracije, tako da je suma za tu vrstu diskrecionih rashoda verovatno i veća.Iako ministar zdravlja Zoran Lončar ima dva posebna savetnika, tri državna sekretara i šest pomoćnika, njegovo ministarstvo se probilo na vrh liste po količini potrošenog novca na savetodavne usluge. Najveći iznos - 105,7 miliona dinara Lončarovo ministarstvo iskeširalo je konsultantskoj kući „Mace“ za specijalizovane konsultantske usluge u tehničkom sektoru JIP. Pomoćnici direktoraOstatak je potrošen na isplate pomoćnicima direktora u različitim sektorima, tehničkim konsultantima i slične usluge. Od 76,6 miliona dinara, koliko je ukupno MUP potrošio na konsultantske usluge, 76 miliona je otišlo na pravna zastupanja po domaćim sudovima. Ne postoji podatak koga je ministarstvo Nebojše Stefanovića angažovalo za ove poslove.Treće na spisku po visini troškova za usluge savetnika je Ministarstvo rudarstva i energetike Aleksandra Antića. Pored novca za izradu lokalnih energetskih planova, novac je trošen na posebne savetnike, nadzor nad inspekcijama i slično.

Komisijama se ne zna broj

Ministarstvo građevinarstva najviše para potrošilo je na naknade članovima upravnih i nadzornih odbora i komisija, dok je resor koji u Vladi pokriva Ivan Tasovac trošio na rad komisija i posebnih savetnika. Ministarstvo za vanredne situacije kojim upravlja Velimir Ilić prijavilo je da u 2014. nije potrošilo ni dinar na usluge konsultanata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track