SVETSKA BANKA: Čistačicama veća plata, a šefovima otkazi
Foto: Shutterstock

Predlozi za manju javnu upravu

SVETSKA BANKA: Čistačicama veća plata, a šefovima otkazi

InfoBiz -
Veće zarade posle pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom treba da očekuju najslabije plaćeni državni činovnici, a bez posla bi mogli ostati silni menadžeri. U Evropi na osam zaposlenih dolazi jedan rukovodilac, a u Srbiji na svega četiri radnika

BEOGRAD - Najmanje plaćeni državni činovnici, poput čistačica, kafe-kuvarica, majstora, najbliži su povećanju plata nakon pregovora sa MMF, dok bi menadžeri u državnom aparatu, kojih ima duplo više nego što je evropski standard, mogli da krenu da traže drugi posao.Ovo su poruke međunarodnih finansijskih institucija, koje manje-više podržavaju i domaći stručnjaci.Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s kojom će Vlada Srbije razgovarati o svom predlogu da se povećaju plate u javnom sektoru i penzije, dolazi u Beograd 28. oktobra, a šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verhejen kaže da bi ta institucija mogla da odobri selektivno povećanje plata u javnom sektoru. To bi značilo povećanje samo minimalnih zarada naredne godine. Prosečna plata u javnom sektoru je 47.000 dinara.Standard- Ako moraju da se povećaju plate 2016. godine, to bi trebalo da bude kao podrška procesu reformi. To znači da bi oni koji zarađuju manje od referentne plate mogli da dobiju povećanje plata, ali opšte povećanje bi samo povećalo anomalije koje postoje - rekao je Verhejen za RTS.On je naglasio da Srbija ima duplo više zaposlenih na menadžerskim funkcijama nego druge evropske zemlje.- Obično je to proporcija jedan prema osam između menadžera i radnika, a u Srbiji je jedan prema četiri, dakle previše rukovodilaca i pratećih funkcija, a premalo zaposlenih u sektoru usluga - smatra on.Izjavu šefa kancelarije Svetske banke Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, vidi kao poziv na oprez i uvažavanje činjenice da je svako povećanje zarada trošak koji nije predviđen programom konsolidacije i dodaje da može da bude i umeren ukoliko se ide na fokusiranije uvećanje. Zasad je, prema njegovim rečima, jedino jasno da će se o povećanju zarada u javnom sektoru pregovarati prilikom naredne misije MMF.Javni rashodiOn ističe da je Srbija u prvoj godini višegodišnjeg procesa uređivanja javnih finansija i potrebno je pažljivo odmeriti najveće javne rashode - plate u javnom sektoru i penzije.- Strukturni nedostaci naše privrede i rizici koji su i dalje veoma izraženi ukazuju na to da treba još sačekati s podizanjem ovih rashoda ili, ukoliko je Vlada odlučna da to uradi, učiniti to tako da taj porast bude minimalan. Po svoj prilici se razmatraju različiti modaliteti za povećanje zarada. Izvesno je da povećanje ne bi bilo linearno i da se teži da zaposleni s manjim zaradama dobiju veći procenat povećanja - ističe on.

Ministar finansijaKRAJEM MESECA DETALJI O POVEĆANJU PLATA I PENZIJAMinistar finansija Dušan Vujović rekao je da će se tačan procenat za koji će plate i penzije biti povećane znati nakon precizne analize koja će se raditi kad misija MMF krajem oktobra dođe u Srbiju. Ministar je nakon sastanaka s MMF rekao da se razgovara o tome da li će povećanje biti u procentima ili će biti kombinacija procenata i jednokratne pomoći.- To su sve nijanse o kojima će biti reči u okviru treće revizije MMF koja počinje krajem meseca - rekao je on u Limi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track