Izvoz duvana na putu do Moskve uvećan za 4.000 odsto!
Foto: Reuters

Loša statistika ili Rusima opet uvaljujemo tuđu robu kao srpsku

Izvoz duvana na putu do Moskve uvećan za 4.000 odsto!

InfoBiz -
Rusija je u avgustu iz Srbije uvezla sirovog duvana za 713.000 , dok podaci iz Srbije ukazuju da smo im sirovinu za cigarete izvezli za 17.000

BEOGRAD - Rusija je, prema ruskim podacima, uvezla iz Srbije u avgustu sirovi duvan za 713.000 evra, a prema domaćim podacima, Srbija im je izvezla ove robe za 17.000 evra, pokazuje istraživanje portala Makroekonomija.org.Iako je od Beograda do Moskve dalek put, nije jasno kako se vrednost robe u međuvremenu povećala 40 puta ili za 4.000 odsto.Duvan, kako navodi portal, nije jedina roba čija je vrednost povećana na putu od Srbije do Rusije.FaktureRuski podaci o uvozu iz Srbije i srpski o izvozu u Rusiju u avgustu ne poklapaju se ni kod voća, svinjetine, provitamina i vitamina, ukupno za oko 3,7 miliona evra. Razlika kod voća je 31 odsto, svinjetine 7,7 i provitamina i vitamina 800 odsto.- Kod ovih neslaganja može se raditi o transferu profita u Rusiju kroz niže fakturisanje izvoza od stvarne vrednosti, lažnom fakturisanju porekla iz Srbije i uvozu s Kosova i Metohije, na primer sirovog duvana, koji ruska carina sabira s našim zvaničnim podacima - smatra ekonomista Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija.org.Koja god da je od ovih mogućnosti, na ruskim carinskim organima je, dodaje on, da uporede podatke iz Srbije sa fakturama o uvozu koje dobijaju od uvoznika.U Privrednoj komori Srbije objašnjavaju za Kurir da je razlika u statističkim podacima dve strane rezultat različitih metodologija koje se primenjuju pri obradi podataka i predmet su analize međuvladinih komisija za saradnju dve zemlje.Carinska proceduraNikola Pavičić, počasni predsednik „Sintelona“, jednog od najvećih izvoznika u Rusiju, smatra da je greška na našoj strani: Nemoguće je da se nešto provuče Rusima, njihova carinska procedura je takva da nema propusta. Ne možete njima da podvalite.

Izvoz mlekaMOGUĆNOSTI ZA 6,5 MILIJARDI EVRAUprkos povećanju izvoza hrane za 73 odsto za deset meseci ove godine, ukupan izvoz Srbije je manji za čak 10 miliona evra u odnosu na isti period 2013. Nikolu Pavičića, počasnog predsednika „Sintelona“, to ne čudi:I pored svih povlastica, za poslednjih 14 godina naš izvoz je sramotno nizak. Naše firme nemaju kvalitetnu robu za rusko tržište. Evo, Rusija je uvela sankcije, pa je ostala bez oko 6,5 milijardi evra vrednog mleka i mlečnih proizvoda, to neko mora da popuni - dodaje on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track