Zarade i penzije pod lupom MMF
Foto: Fonet Nenad Djordjevic

Počeli pregovori sa bankarima

Zarade i penzije pod lupom MMF

InfoBiz -
Neće biti 95.000 otkaza u javnom sektoru, obećao juče ministar finansija Dušan Vujović

BEOGRAD - Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije juče su počeli zvanični razgovori delegacije Srbije i misije MMF, a od umešnosti naših pregovarača zavisi da li ćemo uspeti da ostvarimo aranžman s ovom finansijskom institucijom.Boje našeg tima juče su branili guvernerka Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović sa svojim saradnicima, i oni će pokušati da ubede Zuzanu Murgasovu, vođu ekipe MMF, da vetrovi koji duvaju u srpskoj ekonomiji, nakon mera Vlade, pružaju garanciju da će se popraviti stanje državnih finansija, što je uslov da nam se odobre sredstva. Optimizam da će do toga i doći izrazio je srpski ministar finansija Dušan Vujović, koji je najavio da će se danas sa MMF pregovarati o uticaju novih mera štednje na smanjenje deficita.- Razgovori će se završiti do 20. novembra, a savet direktora MMF svoju odluku treba da donese do 25. decembra. Kao što smo najavili, mi ćemo budžetom za 2015. napraviti prvi korak ka usklađivanju prihoda i rashoda. Biće smanjenja subvencija i povećanja naknada za tranzit gasa. Javna preduzeća su ogromna tema, i to je drugi stub u kome se očekuju ogromne uštede. Prvi put imamo vrlo detaljnu bazu podataka, na osnovu koje ćemo gledati snimak javnih preduzeća s Fondom i sa Svetskom bankom se dogovarati o strukturnim zajmovima koji će podržati restrukturiranje - kaže Vujović, koji negira da će pred misiju fonda izaći sa brojkom od 95.000 radnika koji su navodni višak u javnom sektoru.- Broj ljudi koji su višak u javnom sektoru još nije definisan, a biće određen u skladu s posebnim zakonom i prirodnim odlivom. Priča o višku postoji, biće poseban zakon o racionalizaciji javnog sektora i u skladu s tim, zajedno sa prirodnim odlivom razgovaraćemo o ciframa i o tome šta može da se očekuje u naredne tri godine - tvrdi Vujović.Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da razgovori sa MMF neće biti laki, ali da po njegovom saznanju idu dobrim tokom.- Naša želja i namera je da se završe uspehom jer bi to značilo potpuno slobodnu 2015. godinu za investicije, razvoj i sigurnost ulaganja u Srbiju, kao i sigurnost za sve građane i potencijalne investitore. Verujem da ćemo pre katoličkog Božića postići sporazum, i to će biti velika i važna vest - rekao je Vučić.

Danas s Putinom o gasuREALNO JE 100 MILIONA DOLARA, 220 JE PROBLEMPremijer Aleksandar Vučić podsetio je juče da će danas telefonom razgovarati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u vezi sa dugovanjima naše zemlje prema ruskom „Gasporomu“ za isporučen gas.- Srbija ne može do marta da vrati 220 miliona dolara jer bi se to odrazilo na javni dug i fiskalni deficit, ali bi mogla da vrati 100 miliona - rekao je Vučić.

SuficitTREĆI PUT OVE GODINEOve godine tri puta je zabeležen suficit u srpskoj državnoj kasi. Prema izveštaju Ministarstva finansija, prihodi od rashoda su u januaru bili veći za 30 miliona dinara zbog naplate PDV. U julu je zabeležen suficit od 6,9 milijardi zbog većeg uvoza cigareta. Na treći zaredom mesečni plus u odnosu rashoda i prihoda ukazao je i premijer Vučić, ističući da su prihodi u oktobru iznosili 79,3 milijarde dinara, a rashodi 79 milijardi dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track