Kineski guverner: Srbija je dobro mesto za ulaganje
Foto: Tanjug

Džou Sjaočuan o saradnji dve zemlje

Kineski guverner: Srbija je dobro mesto za ulaganje

InfoBiz -
Cilj je da ojačamo sve vidove saradnje, da konstantno komuniciramo i razmenjujemo iskustva u preduzimanju mera monetarne politike, rekao je kineski guverner

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Kine Džou Sjaočuan rekao je da je cilj njegove posete Srbiji razgovor o načinima kreditnog podsticanja privrede i stimulisanja investitora da razvijaju saradnju između dve zemlje.

"Mi smo upravo tokom posete jačali veze dveju centralnih banaka. Da bismo bolje sarađivali i da bismo upoznali makroekonomske prilike. To je samo mali deo moje posete, a cilj je da ojačamo sve vidove saradnje, da konstantno komuniciramo i razmenjujemo iskustva u preduzimanju mera monetarne politike, da podstaknemo privredne subjekte, investitore velikih radova, da vidimo kako kreditno možemo da ih stimulišemo da razvijaju privrednu saradnju dveju zemalja", rekao je Džou.

Upitan da li bi Kina mogla da bude potencijalni kupac i državnih dužničkih papira Srbije, kada se pojave na međunarodnom finansijskom tržištu, guverner Narodne banke Kine je odgovorio potvrdno, dodajući da je i kupovina hartija od vrednosti deo razmišljanja o jačanju saradnje.

"To nije najvažniji deo, mnogo je važnije kako podstaći razvoj privrede u obema zemljama i privrednu saradnju", naglasio je Džou.

Džou je rekao i da je kineska definicija novih tržišta slična onoj u svetu i da su to pre svega zemlje BRIKS-a, kao i druge zemlje u kojima Kina nije bila prisutna, a koje pokazuju dobre perspektive za razvoj, navodeći i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Džou je podsetio da je kineska privreda od 2008. takođe bila pod jakim negativnim uticajem svetske finansijske krize, od čijeg je samog izbijanja privredni rast u većem delu sveta jako opao, ali da je već u drugom kvartalu 2009. počeo njen oporavak.

"Na tržištu, i to ne samo finansija, već i privrede, došlo je do panike i straha od većeg negativnog uticaja krize. U inostranstvu je stvoren utisak da Kina nije potpala pod jak uticaj krize zbog toga što je brzo počela da se oporavlja. Već u drugom kvartalu 2009. godine počeo je oporavak", rekao je Džou.

On je dodao da je za ovakav razvoj situacije bilo mnogo razloga, od kojih je izdvojio dva - pouku koju je Kina izvukla iz teške ekonomske krize koja je od 1997. do 2002. pogodila azijske zemlje i brzo reagovanje na izbijanje krize 2008.

"U finansijama i privredi izvršene su brojne reforme i brz izlazak iz krize pokazao je koliko su na zdravim osnovama i privredni i finansijski sistem. Pored toga, Kina je vrlo brzo reagovala na izbijanje krize 2008. Mi smo već u novembru te godine izvršili radilkalne finansijske i monetarne promene. To je bilo najbrže reagovanje u svetu. Promene su bile suštinske. Ne formalne", naglasio je guverner Narodne banke Kine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track