Ugovorom za Beopetrol država oštećena za 100 miliona evra!
Foto: Wikipedia

Ugovorom za Beopetrol država oštećena za 100 miliona evra!

InfoBiz -
Beopetrol je prodat 2003. godine, a Izveštaj o privatizaciji tog preduzeća Savet je dostavio Vladi Srbije

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je za narednu sedmicu objavljivanje ugovora sa Etihadom, za koji tvrdi da je čist kao suza, ali i svih drugih ugovora, poput onog o prodaji Beopetrola Lukoilu, nakon čega se, kako je rekao, oni koji su insistirali da se ugovor s Etihadom objavi, "sigurno neće radovati".

Reč je o ugovoru kojim je, kako je tada procenio Savet za borbu protiv korupcije, država oštećena za oko 100 miliona evra.

Beopetrol je prodat 2003. godine, a Izveštaj o privatizaciji tog preduzeća Savet je dostavio Vladi Srbije. Član tenderske komisije pri prodaji kompanije Ratko Stojanović tvrdio je, kako su preneli beogradski mediji, da su za štetan kupoprodajni ugovor sa Lukoilom odgovorni bivši premijer Zoran Živković, bivši ministar privrede i privatizacije Aleksandar Vlahović i direktor Agencije za privatizaciju u to vreme, a kasnije premijer Mirko Cvetković.

Stojanović, koji je bio predsednik ASNS u ovom preduzeću i član tenderske komisije pri prodaji kompanije, tvrdio je i da je napravljen štetan kupoprodajni ugovor, o čemu, kako je govorio, svedoči činjenica da u prvoj godini nije ispunjena najvažnija ugovorna stavka, a što je potpisao Mirko Cvetković kao direktor Agencije za privatizaciju.- Lukoil je bio dužan da uloži 70 miliona evra u prvoj godini, a nisu dali ni cent. Uprkos tome, njima se kasnije, u vreme kad je na čelu Agencije za privatizaciju bio Miodrag Đorđević, dozvoljava nezakonita dokapitalizacija Beopetrola.

Uz to, za dve godine, od 2010. do 2012, otpustili su 1.400 radnika - rekao je Stojanović, ukazujući da je Beopetrol bio visokoprofitabilna firma, a da posle privatizacije nijednu godinu nije završio u plusu. Članica Saveta Jelisaveta Vasilić je govorila da je paket akcija društvene svojine Beopetrola prodat na tenderu i da je ugovor podrazumevao kupoprodajnu cenu, investiciona ulaganja i socijalni program.

U izveštaju Saveta se navodi da je kupac, Lukoil, imao obavezu da investira 85 miliona evra u modernizaciju kompanije, još osam u socijalni program, i da sve te obaveze obezbedi u celosti bankarskom garancijom. Medjutim, Lukoil je predao garanciju na samo 41 milion evra, a uzeo kredite na dodatnih 117,2 miliona evra. - Savet smatra da investicioni program nije izvršen, odnosno da nije uplaćeno 85 miliona evra na ime investicionog programa - rekla je Tada Vasilićeva, dok u Lukoilu nisu hteli da komentarišu navode tog izveštaja.

Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju (15. april - 15. jul 2004), rekao je da je ugovor o privatizaciji zaključen za vreme mandata Mirka Cvetkovića, a kontrola poštovanja ugovora bila je u vreme njegovog naslednika Miodraga Đorđevića.

Pavlović kazao i da je Đorđević odgovoran što se u budžet nije slilo 25 miliona evra, koliko je Lukoil trebalo da plati na ime penala za neizmirenje ugovornih obaveza.

Zoran Živković nije želeo da komentariše optužbe iznete tada na njegov račun, dok je Cvetković poručio da su problemi na koje ukazuje Savet nastali posle transakcije, u toku ispunjenja ugovornih obaveza, kad on nije bio u Agenciji. Aleksandar Vlahović je smatrao da on kao ministar nije imao nikakvu odgovornost i da je za kontrolu poštovanja ugovora bio odgovoran direktor agencije za privatizacuju Inače, u izveštaju Saveta za borbu protiv kourpcije se navodi da, pored investicionih, Lukoil nije ispunio obaveze ni po osnovu socijalnog programa, za koji je trebalo izdvojiti tri miliona evra.

Kako navode u Savetu, u izveštaju Agencije za privatizaciju stoji da je novac po tom osnovu uložen u povećanje plata, regres, stipendije, otpremnine i drugo.Agencija je u svojim izveštajima, kako navodi Savet, konstatovala da se podaci koje je dostavio Lukoil i podaci iz revizorskog izveštaja ne slažu, pa se ne može tačno zaključiti koliko je sredstava potrošeno za te namene. I pored toga što nije imala sve relevatne dokaze o ispunjenju obaveza, Agencija za privatizaciju je obavestila Lukoil da je u celosti izvršio sve obaveze predvidjene kupoprodajnim ugovorom, navodi se u izveštaju Saveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track