Ljajić: Na putu smo rešenja problema u izvozu mesa
Foto: Zorana Jevtić

Ministar u Moskvi

Ljajić: Na putu smo rešenja problema u izvozu mesa

InfoBiz -
Na putu smo da ovaj problem rešimo i da se ovakve situacije više ne ponavljaju", rekao je Ljajić istakavši da je ruska strana bila potpuno zadovoljna objašnjenjima srpske delegacije

MOSKVA - Predstavnici srpske i ruske vlade dogovorili su danas u Moskvi konkretne mere za prevazilaženje problema u izvozu svinjskog mesa iz Srbije na to tržište, izjavio je potpredsednik vlade Rasim Ljajić istakavši da očekuje skoro rešenje tog problema.

"Na putu smo da ovaj problem rešimo i da se ovakve situacije više ne ponavljaju", rekao je Ljajić istakavši da je ruska strana bila potpuno zadovoljna objašnjenjima srpske delegacije.

Srbija je jedina evropska zemlja koja u ovom trenutku ima mogućnost i dozvolu za izvoz svinjskog mesa u Rusiju i to je ogromna šansa koja ne sme biti dovedena u pitanje zbog pojedinačnog izvoznika koji možda želi da na različite načine ostvari profit veći od regularnog, rekao je Ljajić u telefonskoj izjavi Tanjugu.

On je nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede Ruske Federacije Nikolajem Fjodorovim i čelnicima veterinarskih inspekcija dve države istakao:"Ne možemo na osnovu jednog incidenta ugroziti reputaciju naših izvoznika - osam proizvođača svinjskog mesa koji imaju dozvolu za izvoz na rusko tržište i nikada nije bilo problema".

Srpski ministar trgovine preneo je da je sa ruskom stranom dogovoreno da njihovi eksperti iz Uprave za veterinu posete Srbiju i održe seminare za naše proizvođače i inspektore kako bi usaglasili sve standarde vezano za izvoz mesa iz Srbije na rusko tržište.

"Takođe, dva naša eksperta će boraviti u Rusiji gde će raditi na standardizaciji takozvanih elektronskih sertifikata da bi sprečili ovakve situacije u budućnosti i preventivno delovali", kazao je Ljajić.

Dogovoreno je i da na operativnom nivou uspostavimo kontakte između dve uprave za veterinu i na taj način na dnevnom nivou rešimo eventualne probleme ako do njih dođe, naveo je ministar.

Srpska delegacija, dodao je, informisala je ruske kolege o svim detaljima vezanim za ovaj slučaj.

Predstavnici Srbije su predočili i mere koje su preduzete, odnosno da je inspektor, koji je radio na tom slučaju, suspendovan, a nesavesnom proizvođaču je zabranjen izvoz dok se cela situacija ne razreši.

Takođe, i drugi nadležni državni organi su uključeni u ispitivanje celog slučaja i ukoliko se utvrdi da je bilo zloupotreba, biće podneta krivična prijava protiv proizvođača, kazao je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track