Profit NIS 48,4 milijarde dinara
Foto: Fonet

U 2013. dinara

Profit NIS 48,4 milijarde dinara

InfoBiz -
Dobri rezulati poslovanja NIS ostvareni su uprkos ekonomskoj krizi zahvaljujući efikasnosti, smanjenju troškova i uvođenju novih tehnologija, rekao je direktor Kiril Kravčenko

BEOGRAD - Naftna industrija Srbije (NIS) imala je u prošloj godini konsolidovani profit od 48,4 milijarde dinara, što je približno nivou iz 2012, izjavio je danas generalni direktor te kompanije Kiril Kravčenko.

Na konferenciji za novinare u Beogradu, Kravčenko je rekao da je konsolidovani profit, koji uključuje i rezulate poslovanja ćerki-kompanija NIS-a u regionu, porastao za 2,5 odsto, dok je neto dobit samog NIS akcionarskog društva u Srbiji (a. d.) iznosila 51 milijardu dinara.

Dobit NIS a.d. u 2012. godini iznosila je 49,5 milijardi dinara."Dobri rezulati poslovanja NIS-a ostvareni su uprkos ekonomskoj krizi zahvaljujući efikasnosti, smanjenju troškova i uvođenju novih tehnologija", rekao je Kravčenko.On je istakao da je 2013. godina u Srbiji bila teška sa ekonomskog aspekta, a da je doprinos dobrim poslovnih rezulatima dala stabilnost dinara i dodao da očekuje da će 2014. ekonomski biti još teža.

NIS je u 2013. godini u budžet Srbije uplatio 120,6 milijardi dinara poreza i akciza, što je prema preliminarnim podacima, činilo oko 14 odsto prihoda budžeta, rekao je Kravčenko i dodao da je to dvostuko veći procenat nego 2008, pre nego što je Gasprom njeft preuzeo većinski udeo u NIS.Kravčenko je rekao da je Gasprom njeft za pet godina investirao dve milijarde evra u NIS, a da će u naredne tri godine biti investirano još najamanje 1,5 milijardi evra.

U prošloj godini investicije NIS iznosile su 57 milijardi dinara, što je za šest odsto više nego u 2012, rekao je Kravčenko.On je istakao da će u ovoj godini biti nastavljene investicije i dodao da se krajem maja ili u junu očekuju rezultati istraživanja nafte u Rumuniji, Mađarskoj i Bugarskoj, a početak priozvodnje do kraja 2014. godine.Prema njegovim rečima, investiraće se u početak ulaganja u duboku preradu nafte u Rafineriji nafte u Pančevu i ulaganje u rafineriju ulja u Novom Sadu, ali i nastaviti ulaganju u nove tehnologije.

Generalni direktro NIS-a je rekao da ne očekuje drastične promene cene goriva na tržištu u Srbiju, osim u slučaju da dođe do značajne promene cene nafte na svetskom tržištu.Kravčenko je rekao i da su odnosi NIS-a s Ministarstvom energetike korektni i dodao da u dokumetu o strategiji poslovanja, pripremljenom uz podršku Ministarstva, postoje tehnička pitanja koja treba rešiti, ali da očekuje da će ga Vlada Srbije uskoro usvojiti.

On je rekao i da su ukupna dugovanja državnih preduzeća NIS-u na kraju 2013. bila 60 milijardi dinara, od čega su 24 milijarde dinara dugovanja Srbijagasa.Kravčenko je rekao i da NIS nema nameru da postane većinski vlasnik pančevačke Petrohemije i da postoje tri potencijalna strateška partnera, koji se ubrajaju u poznate evropske kompanije, s kojima bi pregovori trebalo da počnu sledeće sedmice.Na pitanje da li Gaspromnjeft namerava da preuzme hrvatsku kompaniju INA Kravčenko je istakao da može da kaže samo da NIS ne učestvuje u tome, ali da su Gaspromnjeftu zanimljive raličite opcije u Evropi i da ako mu se učini da je INA zanimljiva, sigurno će ući u tu priču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja