Kravčenko: Učešće NIS u budžetu poraslo sa 7 na više od 13 odsto!
Foto: Dado Djilas

Poslednjih 5 godina značajno seo povećale uplate

Kravčenko: Učešće NIS u budžetu poraslo sa 7 na više od 13 odsto!

InfoBiz -
Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko istakao je da srpska vlada nije ni proruska ni antiruska

BEOGRAD - Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko uveren je da u Vladi Srbije "nema ljudi koji žele da pokvare" Energetski sporazum Srbije i Rusije, kao i da Vlada nije ni "proruska ni antiruska".

On je rekao da ne vidi nikakav rizik koji bi mogao ugroziti taj sporazum, i da je "evropska praksa da, kada god dolazi neki veliki investitor na dugi vremenski period, on dolazi na osnovu striktno definisanog okvira za saradnju, koji se posle ne menja".

Upitan o upozorenjima iz Brisela o izgradnji Južnog toka - da li bi mogli usporiti ili zaustaviti gradnju ovog gasovoda, Kravčenko je rekao da to nije u njegovoj nadležnosti, ali da smatra da je taj gasovod bitan za region, ali i Evropu.

Kravčenko je takođe rekao da su potpuno bez osnova priče da je Gaspromnjeft u Srbiji samo da bi iskoristio domaće rezerve nafte, a zatim otišao. Podsetio je, pritom, da su u poslednjih pet godina duplirane naftno-gasne rezerve, a da su do njihovog dolaska, prethodnih godina stalno padale.

Ocenjujući godinu koja izmiče, rekao je da je to za NIS bila dobra godina, ali zbog makroekonomske situacije, povećanja poreza i akciza - teža od prethodne. Ipak, NIS je ostvario rast svih proizvodnih pokazatelja, pa je u odnosu na 2012, povećana proizvodnja nafte i gasa, i naftno-gasne rezerve, i da je prerada porasla za trećinu.

"Značajno smo povećali uplate u budžet Srbije tako da su naše direktne i indirektne obaveze prema državi veće za 25 odsto nego 2012, a naše učešće u ukupnim prihodima budžeta u poslednjih pet godina povećalo se sa sedam na više od 13 odsto", sumirao je Kravčenko.

Prognoze za narednu godinu ne obećavaju mnogo. Kravčenko kaže da je njihova makroekonomska pretpostavka da će 2014. biti lošija godina. Za NIS će biti veliki izazov da sačuva profitabilnost, a napori kompanije će biti usmereni na smanjenje unutrašnjih troškova, povećanje efikasnosti i mali rast prodaje, proizvodnje i prerade."Odlučili smo da povećamo efikasnost kroz nove tehnologije, što je izuzetno važno", naveo je.

Na pitanje o mogućoj investiciji u "duboke prerade", odnosno modernizaciju refinerije u Pančevu, prvi čovek NIS-a je rekao da će "za tri do četiri godine završiti taj posao", i da će "duboke prerade - biti". Početkom 2014, počinje izrada studije izvodljivosti, pribavljanje dozvola.

Kravčenko je rekao da su za NIS u narednom periodu prioritetna ulaganja u gas, naftu i pretvaranje gasa u toplotnu i električnu energiju, ali da žele da pomognu i državi u rešavanju svih problema, ali i nalaženju strateških partnera - za petrohemijsku industriju, na primer.

Prema nnjegovim rečima, sve veće "crno" tržište i šverc naftnih derivata, svim "poštenim igračima na tržištu zadaje muke", ali NIS je skupa sa duvanskom industrijom razradio plan koji su podržali i ostali "igrači" obe industrije.

"Šverc donosi štetu svima, ali pre svega državi zbog neplaćanja poreza i akciza. Konzervativna procena koju smo napravili pokazuje da država gubi najmanje 100 miliona evra godišnje zbog neplaćanja akciza i poreza na naftne derivate, i još 200 miliona evra na duvanske proizvode", naveo je Kravčenko.

NIS nabavio najmodernije postrojenje za bušenjeNaftna industrija Srbije (NIS) nabavila je moderno postrojenje za bušenje "K1", koje će značajno smanjiti vreme pravljenja bušotina, doprineti uštedi materijalnih sredstava, i povećati stepen bezbednosti zaposlenih na bušotinama.

Postrojenje "K1", proizvod kineske kompanija Sićuan Honghua Petroleum Equipment, opremljeno je modulom "Dewatering system" koji smanjuje obim otpadnog materijala prilikom bušenja i ekološke rizike tokom izvođenja radova, saopštio je NIS.

Potencijalni kapacitet dubine bušenja nove dostiže 4000 metara.Pored toga, NIS je kupio i pet novih postrojenja za remont bušotina, a do kraja tekuće godine planira da nabavi još četiri modula "Dewatering system", u okviru plana razvoja tehničko-tehnoloških kapaciteta svog bloka "Servisi".

Ukupna vrednost investicija u opremu Naftnih servisa u 2013. godini iznosi više od dve milijarde dinara a u planu je da se kupovina i isporuka nove opreme za blok "Servisi" nastavi i u 2014. godini. "Novo postojenje će povećati nivo naše konkurentnosti u regionu, jer je NIS skoro jedina kompanija na ovim prostorima koja aktivno nabavlja najmoderniju opremu za bušenje", izjavio je glavni inženjer za mašinske radove bloka "Servisi" NIS, Aleksandar Bundaleski, i najavio nabavku još jednog postrojenja za bušenje istih karakteristika, kao i četiri nova remontna postrojenja u 2014.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track