NBS usvojila strategiju za uvođenje Bazela III u bankama
Foto: Kurir

U skladu sa standardima EU

NBS usvojila strategiju za uvođenje Bazela III u bankama

InfoBiz -
Bazelski komitet za superviziju banaka predvideo je da se postepena primena Bazela III sprovodi od 2013. do 2019. godine, dok je u Evropskoj uniji, nakon početnog kašnjenja u usvajanju propisa, predviđeno da fazno uvođenje počne 2014. godine

BEOGRAD - Narodna banka Srbije je, zbog strateškog opredeljenja da stalno unapređuje pravni okvir za poslovanje banaka u skladu s međunarodnim standardima i propisima Evropske unije, usvojila Strategiju za uvođenje standarda Bazel III (tri) u Srbiji.

Strategijom je predviđeno da uvođenje Bazela III u Srbiji bude sprovedeno u tri faze, objavila je centralna banka.

NBS će, u skladu sa tom strategijom, preduzeti sve neophodne aktivnosti i usvojiti ili predložiti odgovarajuće propise koji će omogućiti uvođenje Bazela III u Srbiji. Standardi Bazela III, čije je uvođenje postepen proces na međunarodnom nivou, odnose se kako na pravila u pogledu adekvatnosti kapitala, tako i na ona o pokazateljima likvidnosti.

Bazelski komitet za superviziju banaka predvideo je da se postepena primena Bazela III sprovodi od 2013. do 2019. godine, dok je u Evropskoj uniji, nakon početnog kašnjenja u usvajanju propisa, predviđeno da fazno uvođenje počne 2014. godine.

U skladu s postojećim pravnim okvirom, bankarski sektor Srbije je adekvatno kapitalizovan i visoko likvidan. Pre izmene propisa neophodno je proceniti efekte tih izmena, te je osnovna aktivnost u ovoj fazi izrada kvantitativne studije uticaja novih standarda na adekvatnost kapitala i likvidnost celokupnog bankarskog sektora i pojedinačnih banaka, navela je NBS.

Rezultati te analize poslužiće kao osnov za utvrđivanje dinamike uvođenja svih elemenata Bazela III, pri čemu će se imati u vidu i planirana dinamika uvođenja pojedinih elemenata u Evropskoj uniji.Posle završetka pripremne faze i faze procene efekata i utvrđivanja dinamike uvođenja - pristupiće se izradi propisa kojima će Standardi Bazel 2.5 i Bazel III biti uvedeni u Srbiji.

Tokom realizacije ove faze, kao i prethodne, Udruženje banaka Srbije i pojedinačne banke biće aktivno uključeni. I stručna javnost biće na odgovarajući način uključena u ovu fazu jer će o nacrtima svih propisa biti održana javna rasprava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track