Stiže milijarda evra stranih investicija!

Narodna banka Srbije podvukla crtu

Stiže milijarda evra stranih investicija!

InfoBiz -
Guvernerka Jorgovanka Tabaković kaže da će u 2014. biti više ulaganja i da je inflacija u novembru najniža u poslednjih 40 godina

BEOGRAD - Zadovoljni postignutim rezultatima.Glavni cilj će biti stabilan kurs dinara i inflacija od četiri odsto plus-minus 1,5 procenat, najavili su čelnici Narodne banke Srbije, ističući da bi u Srbiju sledeće godine trebalo da se slije oko milijardu evra direktnih stranih investicija.One će biti u blagom porastu u odnosu na ovu godinu, u kojoj će iznositi oko 700 miliona evra. Do kraja novembra u Srbiju je došlo 630 miliona evra, a guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković objasnila je zašto su strane investicije podbacile u odnosu na očekivanih milijardu evra.Stiže banka iz UAE- Centralna banka je u 2013. očekivala investicije od milijardu evra jer je jedna banka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata trebalo da počne da radi od avgusta. Oni kao ozbiljan investitor žele da preduprede sve probleme i još pripremaju dokumentaciju, ali će taj postupak biti uspešno okončan - rekla je Tabakovićeva i izrazila zadovoljstvo što je inflacija zadržana u granicama cilja.- Inflacija je na najnižem nivou u proteklih 40 godina. Na međugodišnjem nivou inflacija je u novembru iznosila 1,6 odsto - kazala je Tabakovićeva.Istorijski maksimumNBS je uspela da stabilizuje kurs sa utrošenih oko 1,4 milijarde evra.- Devizne rezerve NBS su na nivou od oko 11,1 milijardu evra i povećane su za oko 200 miliona u odnosu na kraj 2012. dok su neto devizne rezerve 7,8 milijardi, što je istorijski maksimum - rekla je Tabakovićeva.Generalni direktor Direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku Branko Hinić istakao je da NBS očekuje da u 2014. privredni rast Srbije bude 1,5 odsto. Makroekonomska kretanja koja su obeležila 2013. godinu su smanjenje inflacije i inflatornih očekivanja, smanjenje spoljnotrgovinske neravnoteže zahvaljujući rastu izvoza, stabilnost kursa, oporavak ekonomske aktivnosti i smanjenje spoljnog duga.

Siva ekonomijaPOMOĆ OD TRGOVINSKIH LANACAGuvernerka je istakla da je cilj NBS da zadrži kredibilitet u koji se može pouzdati svako ko želi da ulaže u Srbiji.- Posao cele države biće borba protiv sive ekonomije, posebno na tržištu prerađene hrane. Zbog praćenja cena hrane NBS sarađuje sa svim velikim trgovinskim lancima u zemlji, koji su spremni da pruže informacije ko, koliko i kojim kanalima unosi robu u zemlju mimo carine, kao i ko navodno izvozi robu koja ostaje u zemlji na crnom tržištu - istakla je Tabakovićeva.Lepa saradnjaGUVERNERKA SE ZAHVALILA DINKIĆUJorgovanka Tabaković zahvalila je svim saradnicima, ali nije propustila priliku da zahvali i jednom političkom protivniku.- Želim da zahvalim ministru finansija koji to više nije Mlađanu Dinkiću na odličnoj saradnji i sadašnjem ministru finansija Lazaru Krstiću - rekla je Tabakovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track