Pad nezaposlenosti odmah posle reformi
Foto: Fonet

Istraživanje o radnim mestima

Pad nezaposlenosti odmah posle reformi

InfoBiz -
Država mora da reformiše radne odnose, poveća likvidnost i stabilizuje makroekonomske uslove; Za bolji rad preduzeća neophodan efikasniji poreski sistem u Srbiji

BEOGRAD - Uradite svoj deo posla.Više od 50 odsto firmi u naredne dve godine povećaće broj radnika, oko 35 odsto neće, ali neće ni otpuštati, dok 14 procenata namerava da smanji broj zaposlenih. To su rezultati istraživanja Američke privredne komore „Kako do novih radnih mesta“, na osnovu anketiranja u 180 stranih firmi, koje zapošljavaju više od 100.000 građana.Bolji usloviIpak, da bi se ovo obistinilo, neophodno je da država, prema preporuci privrednika, reformiše radne odnose, poveća likvidnost, stabilizuje makroekonomske uslove, obezbedi efikasan poreski sistem, smanji sivu ekonomiju, poboljša obrazovanje.Ministri privrede i finansija su optimisti i veruju da će država sledeće godine obavite ove, ali i druge strukturne reforme i da će to već krajem 2014. godine omogućiti bolji život. Krstić tvrdi da ćemo krajem 2014. imati drugačiji privredni ambijent i navodi da se dosad radilo na pripremama za strukturne reforme, koje bi morale da se obave do početka ili sredine trećeg kvartala.Upitan da li će biti promenjen Zakon o radu, ministar Radulović je ponovio da je to ključni propis za rast zaposlenosti i dodao da je njegova namera bila da se zakon nađe u skupštinskoj proceduri do kraja godine, ali verovatnije je da će tada tek početi javna rasprava.Porezi- Država je uvećala poreze pre nekoliko godina, pa je taj novac potrošila, zatim je povećala PDV, pa je i to potrošila, sada opet nešto povećava. Dokle? Teško ćemo dobiti predvidljivost, koja je ključna za poslovanje privrede, a Srbija nema vremena za novi početak - poručio je Zoran Petrović, prvi čovek Rajfajzen banke.Kao primer toga s kakvim se problemima suočava privreda naveo je da je firmarina ove godine u Kraljevu povećana 4.500 odsto, u Kikindi 2.655, Užicu 2.413...Nikola Selaković, ministar prosvete, najavio je izmene Zakona o izvršenju i donošenje zakona o svim inspekcijama.

Kris VudsŠVERC DUVANA ODNESE 200 MILIONA EVRA POREZAKris Vuds, direktor JTI, poručio je da su narednih 6-12 meseci kritični za duvansku industriju.- Šverc duvana će kroz utajeni porez državu koštati 160-200 miliona evra, ali na šteti su i proizvođači duvana, radnici duvanskih firmi, zaposleni u kioscima. Država ima plan za šverc, ali krajnje je vreme da vidimo njegove rezultate - dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track