DAČIĆ U BUKUREŠTU: Srbija otvorena za kineske investicije
Foto: BETA AP

Samit 16 premijera

DAČIĆ U BUKUREŠTU: Srbija otvorena za kineske investicije

InfoBiz -
Prvog dana samita premijeri Srbije, Kine i Mađarske - Dačić, Li Kećijang i Viktor Orban postigli su dogovor o zajedničkom projektu modernizacije železnice između Budimpešte i Beograda

BUKUREŠT - U Bukureštu je nastavljen samit premijera 16 država srednje i istočne Evrope i premijera Kine, na kojem delegaciju Srbije predvodi premijer Ivica Dačić.

Na dvodnevnom samitu, koji je počeo juče, razmatra se program Vlade Kine za ulaganje 10 milijardi evra u razvoj infrastrukture u 16 zemalja istočne i srednje Evrope.

Na skupu pored rumunskog i kineskog premijera, učestvuju lideri Albanije, BiH, Bugarske, Češke, Hrvatske, Estonije, Litvanije, Letonije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Slovačke, Slovenije i Mađarske. Prvog dana samita premijeri Srbije, Kine i Mađarske - Dačić, Li Kećijang i Viktor Orban postigli su dogovor o zajedničkom projektu modernizacije železnice između Budimpešte i Beograda. Dačić je poručio da je to prilika da se postave visoki tehnološki ciljevi u regionu i da ono što je donedavno predstavljalo naučnu fantastiku postane realnost.

"Za Srbiju nema dileme - Kina je naš prijatelj i sa Kinom imamo strateško partnerstvo. Srbija je otvorena za kineske investicije i već imamo u Srbiji nekoliko infrastrukturnih projekata koji se realizuju", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Li Kećijangom i Viktorom Orbanom.

On je prethodno imao odvojene bilateralne susrete sa premijerima Kine i Mađarske. Dačić je naglasio da je taj pravac od Budimpešte do Beograda za Srbiju izuzetno važan.

"Od modernizacije železnice i izgradnje autoputeva zavisi tranzit kroz Srbiju", rekao je Dačić. Predsednik kineske vlade saopštio je novinarima da je sa Orbanom i Dačićem postignut dogovor o projektu, kao i da se odmah pristupi formiranju Radne grupe kako bi što pre počela njegova realizacija.

"Ovaj projekat je prekretnica", poručio je Li, dok je Orban rekao da se radi se o projektu kakvog do sada nije bilo - između Kine, članice EU i evropske zemlje koja još nije u Uniji- a koji sve strane stavlja u "pobedničku poziciju". Dačić je prethodno najavio da će Srbija na samitu kandidovati, pored ovog, još dva projekta: jedan je vezan za revitalizaciju i izgradnju novog bloka termoelektrane Kostolac, vrednosti preko 700 miliona dolara, a drugi se tiče izgradnje jednog dela autoputa na tzv. Koridoru 11 - od Obrenovca do Ljiga.

Kako je rekao Dačić, na samitu će biti usvojen Akcioni plan saradnje u narednim godinama. Premijer je dodao da je Srbija predložila i da se nada da će to biti usvojeno, da u Beogradu, u sklopu ove inicijative, bude sedište Seketarijata koji bi se bavio razvojem infrastrukture.

Na samitu, pored premijera Kine Li Kećijanga, domaćina, premijera Rumunije Viktora Ponte i srpske delegacije, učestvuju i premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Hrvatske, Estonije, Litvanije, Letonije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Slovačke, Slovenije i Mađarske.

Prvi ovakav sastanak održan je prošle godine u Varšavi. Na sastanke, uz premijera Srbije, učestvuju i ministri energetike i saobraćaja Zorana Mihajlović i Aleksandar Antić.

http://www.youtube.com/watch?v=6D0dpj94wpY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track