NIKOLIĆ U MOSKVI: Rusi, ulažite u Srbiju!
Foto: Tanjug

Srpsko-ruska investiciona konferencija

NIKOLIĆ U MOSKVI: Rusi, ulažite u Srbiju!

InfoBiz -
Neka vam naše prijateljstvo i moja reč budu garant za vaše sigurno poslovanje u Srbiji, poručio predsednik koji se posle podne sastaje s ruskim kolegom Vladimirom Putinom

MOSKVA - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Moskvi sa direktorom "Gaspromnjefta" Aleksandrom Djukovom. Do susreta je došlo na marginama Investicione konferencije na kojoj će Srbija potencijalnim ruskim investitorima predstaviti skoro 80 projekata, vrednih sedam milijardi evra. Ovo je prvi put da se Srbija predstavlja u svetu na ovakav način. "Gaspromnjeft" je većinski vlasnik kompanije NIS.

"Srbija ima znatne investicione resurse i smatra da investicije ruskih partnera mogu biti iskorišćene na najbolji mogući način, na obostranu dobrobit", izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Moskvi, otvarajući Srpsko-rusku investicionu konferenciju.

Nikolić pozvao je danas na poslovnom forumu u Moskvi potencijalne investitore iz Rusije da dođu u Srbiju, koja je iz dana u dan investiciono sve atraktivnija destinacija i gde mogu da računaju na stabilno ekonomsko okruženje. Posle podne Nikolić se sastaje sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Dođite u Srbiju. Neka vam naše prijateljstvo i moja reč budu garant za vaše sigurno poslovanje u Srbiji. Mi ćemo sa naše strane učiniti sve da se u Srbiji osećate dobro i da vaše investicije budu sigurne i uspešne", rekao je Nikolić otvarajući Investicionu konferenciju u Moskvi.

Kako je naglasio, on želi da ohrabri investitore da ulažu u Srbiju i da putem razvoja svog poslovanja na tržištu Srbije osnaže i ekonomsku, političku i kulturnu saradnju i prijateljske veze dve zemlje.

Nikolić je kazao da Srbija iz dana u dan postaje sve atraktivnija investiciona destinacija zbog stabilnog ekonomskog okruženja, dobre zakonske regulative, dobre poreske politike i raznovrsnih finansijkih olakšica.

Predsednik je naveo da se Srbija i Rusija 1990-ih godina "nisu najbolje razumele", a posebno od 2000. godine, kada je "rukovodstvo Srbije mislilo da mora da se opredeli između Istoka i Zapada, između Rusije i EU". "Sada je sve drugačije: i Istok i Zapad, i Rusija i EU. Jasno smo to rekli u Moskvi. Popravili smo ekonomske odnose i taj kontinuitet uspešne saradnje mora da se održi", kazao je Nikolić.

Predsednik je naveo da se usavršava ugovorno-pravna baza dve zemlje, da se otvara uspešna bankarska saradnja, da će do kraja 2013. godine početi izgradnja gasovoda "Južni tok" u Srbiji. Nikolić je kazao da postoje velike investicione mogućnosti za ulaganje u energetiku, poljoprivredu, građevinarstvo, turizam i industriju.Po rečima Nikolića, cilj konferencije u Moskvi je da se predstavi 80 najznačajnijih investicionih projekata u Srbiji.Na investicionoj konferenciji koju su organizovale privredne komore Rusije i Srbije, učestvovalo je više od 100 predstavnika ruskih firmi.

Predsednik PKS Željko Sertić kazao je da privreda Srbija ponudom investicionih projekata ne traži pomoć, već nudi zajedničko stvaranje profita u realizaciji projekata.

PKS će preuzeti odgovornost da srpski i ruski partneri što pre prođu kroz lavirinte srpskih propisa i insititucija, dodao je on.Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bčević kazao je da Srbija ne može da sama pokrene svoju privredu, ili da to može " vrlo sporo", te je zato jedan od prioriteta Vlade Srbije privlačenje stranih investicija.

Na konferenciji je potencijalnim ruskim investitorima predstavljeno 75 projekata srpskih kompanija, institucija i lokalne samouprave, ukupne vrednosti gotovo sedam milijardi evra. To su projekti iz oblasti energetike, poljoprivrede, građevinarstva, turizma i industrije, izabrani na javnom konkursu PKS početkom avgusta.

Nikolić u Beogradu sa delegacijom Gasproma

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se sutra u Beogradu sa delegacijom Gasproma, najavila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.Nikolić će delegaciju Gasproma primiti u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike na Andrićevom vencu.Delegaciju Gasproma, kako su prošle nedelje najavili srpski zvaničnici, predvodiće predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler, sa kojim će se između ostalog razgovarati o gasovodu Južni tok, čija izgradnja kroz Srbiju je najavljena za decembar 2013.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja