Er Srbija će doneti 710 miliona dolara u 2014. godini
Foto: Fonet

PREPOROD Ovako će poslovati nova avio-kompanija

Er Srbija će doneti 710 miliona dolara u 2014. godini

InfoBiz -
Uspešno Direktan ekonomski uticaj na srpsku privredu biće povećanje BDP u iznosu od čak 190 miliona dolara, čemu treba dodati i nove poslovne mogućnosti, razvoj turizma...

BEOGRAD - Pozitivan uticaj na srpsku ekonomiju!„Er Srbija“ doneće privredi Srbije 710 miliona dolara u 2014. godini, što je 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuje studija „Oksford ekonomiksa“. U ovoj analizi, koju je izradio svetski lider u prognoziranju poslovanja kompanija, navodi se da će direktan ekonomski uticaj na srpsku privredu biti povećanje BDP u iznosu od 190 miliona dolara u 2014, što će kroz povećane poslovne mogućnosti, turizam, trgovinu, investicije i globalnu povezanost dostići iznos od 710 miliona dolara.Veliki pomakMilan Kovačević, ekonomista, kaže za Kurir da je ovo veliki pomak za Srbiju i da se nada da će i druga preduzeća poslovati na ovakav način.- „Er Srbija“ će nam doneti dosta toga dobrog. Podsetimo da je „Jat“ takođe uvećavao bruto domaći proizvod, ali je, nažalost, pravio i velike gubitke - zato je sada „Er Srbija“ preuzela poslovanje i to će funkcionisati mnogo drugačije. Biće dobro da Srbija tako i nastavi, i da i druga preduzeća koja su pravila i prave gubitke pretvaramo u ona koja će poslovati na pravi način - kaže Kovačević. Očekuje se da će udeo „Er Srbije“ u BDP, kao rezultat svakodnevnog poslovanja, biti 118 miliona dolara, uz stvaranje dodatnih 4.700 radnih mesta samo u Srbiji.Dvostruko više linija- Do 2014. planirano je da se broj vazdušnih linija „Er Srbije“ udvostruči. Na osnovu ukupnog porasta broja vazdušnih linija, u skladu s predloženom putnom mrežom i brojem prevezenih putnika, ta povezanost će doneti prihod srpskoj privredi od oko 54 miliona dolara, što je 0,12 odsto BDP zemlje. Veća vazdušna povezanost ključni je pokretač ekonomskog rasta i razvoja, što olakšava integraciju zemlje u globalnu ekonomiju - kažu u „Er Srbiji“ i dodaju da će potrošnja koja se očekuje u Srbiji, kao rezultat poslovanja nove nacionalne avio-kompanije, pokrenuti dodatne aktivnosti u privredi, podržavajući dalji rast BDP i otvaranje novih radnih mesta. Podsetimo, prvi avion kompanije „Er Srbija“ sleteo je pre dva dana na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“.

Očekuje se veliki prihod... Dane Kondić
Očekuje se veliki prihod... Dane Kondić

Nova radna mestaDane Kondić, generalni direktor „Er Srbije“, smatra da je studija pokazala važnost snažne, komercijalno uspešne nacionalne avio-kompanije.- Jaka „Er Srbija“ je od vitalnog značaja za našu nacionalnu privredu. To stvara radna mesta ne samo u okviru avio-kompanije već i nizu drugih važnih sektora. Ona donosi prihod ne samo našoj kompaniji već i hiljadama firmi, velikih i malih, koje posluju u našoj zemlji - kaže Kondić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track