U PRATNJI MIGOVA 29: Sleteo prvi erbas A319 u bojama Srbije!
Foto: Odbrana

"Erbas A319“ na beogradskom aerodromu

U PRATNJI MIGOVA 29: Sleteo prvi erbas A319 u bojama Srbije!

InfoBiz -
U Abu Dabi poleteće 26. oktobra i biće najmoderniji avion, s enterijerom lepšim od onog u modelima najpoznatijih avio-kompanija, poručio prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić
1 / 11 Foto: Odbrana

BEOGRAD - Leteće u 30 zemalja širom sveta.Prvi avion kompanije „Er Srbija“, model „erbas A319“, sleteo je juče na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ nešto pre 13 sati, i to u pratnji dva aviona Vojske Srbije „mig 29“.Moderan logoNa prvom avionu nove nacionalne avio-kompanije „Er Srbija“, koji je iznajmljen za njene potrebe, piše „Er Srbija“ i bele je boje, s dodatnim plavim i crvenim detaljima, a na repu je predstavljen stilizovan grb srednjovekovne Srbije s dvoglavim belim orlom.Logo je rađen na osnovu elemenata Miroslavljevog jevanđelja i Dušanovog zakonika, čijom je kombinacijom napravljen moderan logo dvoglavog orla. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je da će 26. oktobra poleteti prvi avion kompanije „Er Srbija“ za Abu Dabi.- To će biti najmoderniji avion, s enterijerom lepšim od onog u avionima najpoznatijih svetskih kompanija - rekao je Vučić. Vlada Srbije je 1. avgusta s „Itihad ervejzom“ potpisala sporazum o strateškom partnerstvu, kojim je predviđeno da kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postane vlasnik 49 odsto kapitala srpske avio-kompanije, a da „Jat ervejz“ počne da posluje kao „Er Srbija“.Ka 39 destinacijaOvim je predviđeno i da srpska avio-kompanija s „Itihadom“ kao strateškim partnerom ima flotu od 10 novih „Erbasovih“ aviona, zbog čega je početkom septembra oko 40 pilota „Jata“ poslato na obuku u Nemačku za pilotiranje „erbasom“.Inače, od 26. oktobra „Er Srbija“ će iz Beograda redovno saobraćati ka Abu Dabiju (UAE), Banjaluci (BiH), Bukureštu (Rumunija), Ljubljani (Slovenija) i Pragu (Češka). Do juna sledeće godine planirano je da se duplira broj redovnih letova i kapaciteta, a u ponudi će biti 73.000 mesta na više od 670 polazaka sedmično iz Beograda ka 39 destinacija u 30 zemalja sveta. Ka najvažnijim i najčešćim poslovnim destinacijama, Parizu, Cirihu i Moskvi, leteće se dva puta dnevno kako bi putnici iz ovih gradova mogli da se vrate u Beograd istog dana.

Doček...Na surčinskoj pisti
Doček...Na surčinskoj pisti

Karakteristike aviona- skraćena verzija modela A320 dužine je 33,84- dolet sa 124 putnika u dve klase sedenja je 6.650 km- pokreću ga dva CFMI CFM56-5 ili IAE V2500 motora s potiskom od 25.500 do 27.000 funti snage- sastavljanje prvog aviona počelo je marta 1995.- direktan konkurent mu je „boing 737-700“.- brzina je 871 km/h na 11.000 metara

Avioni Erbasa najbezbedniji u civilnom saobraćaju

Sa logom i bojama nove avio kompanije, svoj prvi let kao deo flote "Er Srbija", Erbas će imati 26. oktobra, kada je planiran promootivni let na relaciji Beograd- Abu Dabi. A Erbasove letelice kako objašnjava Petar Vojinović, urednik portala o vazduhoplovstvu, TangoSix, pravi su izbor za novu avio kompaniju. "Avioni Erbasa smatraju se najbezbednijim u civilnom saobraćaju, avioni koje će Srbija dobiti su znatno mlađi od dosadašnjih Jatovih aviona. Oni će biti unificirani sa Etihadovom flotom, imaće niže troškove poslovanja, troše manje goriva, održavanje će biti jednostavnije ", kaže Petar Vojinović.

Avion došao iz mađarskog vazdušnog prostora"Danas je veliki dan za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore. Dočekan je prvi avion Er Srbije. Avion je došao iz mađarskog vazdušnog prostora, mi smo sve vreme bili u kontaktu sa njima da sve prode kako treba", kaže Aleksandar Obradović, šef smene u centru kontrole letenja u Beogradu. "Ja sam lično veoma zadovoljan što sam stupio u kontakt sa prvim avionom koji će, nadam se, biti nova budućnost vazduhoplovstva Srbije", rekao je Obradović.

http://www.youtube.com/watch?v=SAJsPWB8kVA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja