NIČE JOŠ JEDNA ZELENA OAZA U BEOGRADU! Zasađeno novih 1.500 sadnica na Košutnjaku u okviru nastavka projekta "Zasadi drvo"
Foto: Kurir

kurir tv

NIČE JOŠ JEDNA ZELENA OAZA U BEOGRADU! Zasađeno novih 1.500 sadnica na Košutnjaku u okviru nastavka projekta "Zasadi drvo"

Zasadi Drvo -

Svesni značaja zelenih površina za kvalitet života građana, ljudi okupljeni oko projekta "Zasadi drvo“ su pokrenuli niz aktivnosti koje omogućavaju oplemenjivanje gradskih prostora i stvaranje prijatnijeg ambijenta za sve. Pokretači projekta WMG i dm drogerie markt, kao i uvek, u prvim su redovima sadnje sa svojim zapolenima, ali i volonerima, kojih je na poslednjoj sadnji u Košutnjaku bilo čestrdeset.

Prestonica je bogatija za čak 1.500 sadnica, jer su pokretači projekta Zasadi drvo, Wireless Media Group i dm drogerie markt s volonterima ozelenjavali Košutnjak.

Kako bi se osiguralo dugoročno blagostanje gradova i unapređenje opšte dobrobiti zajednice, veoma je važno da se stvaraju zelena ostrva u gradovima.

Zasadi drvo
foto: Kurir TV

- Trenutno se nalazimo u Košutnjaku na jednoj od četiri površine koje ćemo danas pošumljavati sa sadnicama koje su proizvedene u okviru projekta koji se tiče identifikacije i monitoringa genofonda retkih i ugroženih vrsta na području Košutnjaka - rekla je prof. dr Mirjana Šijačić Nikolić sa Šumarskog fakulteta Unverziteta u Beogradu.

Zasadi drvo
foto: Kurir TV

- Sadimo na prvoj sadnji u ovoj sezoni u Beogradu, imamo u planu pet lokacija za ozelenjavanje i u suštini naša ideja na početku ovog projekta bila je da pošumljavamo, ali pošto smo shvatili koliki je značaj da se u urbanim sredinama sadi, tako smo i uveli još jednu dodatnu aktivnost, a to je ozelenjavanje po urbanim lokacijama - rekla je Isidora Branković iz WMG.

Zasadi drvo
foto: Kurir TV

- Ovo je prvo od pet ozelenjavanja koje planiramo tokom ove sezone u Beogradu. Do sada smo ozelenjavali Vrnjačku banju i Kraljevo. Ovoj akciji se odazvao veliki broj naših koleginica i kolega i oni se tu uvek prijavljuju na sve sadnje širom cele Srbije. Tako da pozivamo sve volontere da se prijave na sajtu zasadidrvo.rs, pronađu odgovarajuću lokaciju i dođu sa nama da uživaju u prirodi i da rade nešto korisno za prirodu - rekla je Tanja Kostić, iz sektora marketing i komunikacije u dm Srbija.

Sadnice, uključujući hrast Medunac, divlju trešnju, divlju krušku i hrast Kitnjak, birane su pažljivo, uzimajući u obzir specifičnosti i potrebe ovog područja.

Zasadi drvo
foto: Kurir TV

- Divlje voćkarice su drvenaste vrste koje su izuzetno značajne kada je u pitanju očuvanje biodiverziteta naše zemlje, pa samim tim i ovog dela na kome danas radimo, a to je Košutnjak. Javljaju se ovde od prirode te takozvane autohtone vrste divljih voćkarica kao što su divlja trešnja, divlja kruška. Imali smo sreće, nije tako lako sakupiti, a zatim doraditi i pripremiti seme tih vrsta kako bi se proizveo kvalitetan sadni materijal - rekao je Boris Ivanović iz JP Srbijašume.

03:29

NIČE JOŠ JEDNA ZELENA OAZA U BEOGRADU! Zasađeno novih 1.500 sadnica na Košutnjaku u okviru nastavka projekta Zasadi drvo

Svesni značaja zelenih površina za kvalitet života građana, "Zasadi drvo" je pokrenuo niz aktivnosti koje omogućavaju oplemenjavanje gradskih prostora i stvaranje prijatnog ambijenta za sve.

Zasadi drvo
foto: Kurir TV

- Svako novo drvo je jedan život. Kao što sam nekada dao dobrovoljno krv, pa sam pomagao ljudima i sada tako pomažem. Sadim drvo da bih stvorio prirodu, priroda da bi stvorila kiseonik, kiseonik da bi nekom dao da živi. Mogu vam reći da je ovo moja već ko zna koja akcija već po redu. Ove godine sam bio u Valjevu, sad sam došao ovde, sutra smo u Novom Sadu. Voleo bih da pozovem ovim putem sve koji su zainteresovani da zaprate akciju Zasadi drvo. Tamo imaju kada su sadnje, pa eto da nas se priključe, pa da ima svako svoje drvo i da ima svoj život ponovo - rekao je Cveće Miljković, jedan od ambasadora projekta “Zasadi drvo”.

A projekat Zasadi drvo i dalje nastavlja sa predanošću i entuzijazmom da gradi zeleni put u budućnost. Čuvajući prirodne resurse i doprinoseći očuvanju planete za naredne generacije.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:03

TRI PANELA U PKS U OKVIRU PROJEKTA ZASADI DRVO! Irena Petrović (WMG): Okupili smo najveće stručnjake, čeka nas mnogo posla

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track