Urbane sredine u Srbiji sve zelenije: U sklopu projekta „Zasadi drvo, promeni sve(s)t“ zasađeno 20 sadnica jasena
Foto: Kurir

Vrnjačka Banja nastavlja zelenu tradiciju

Urbane sredine u Srbiji sve zelenije: U sklopu projekta „Zasadi drvo, promeni sve(s)t“ zasađeno 20 sadnica jasena

Zasadi Drvo -

U sklopu projekta „Zasadi drvo“ Opština Vrnjačka Banja drugu godinu zaredom aktivno učestvuje u akciji ozelenjavanja urbanih sredina. Pre nekoliko dana ova opština postala je bogatija za 20 sadnica jasena, zasađenih duž Ulice heroja Čajke, nedaleko od panoramskog točka, novog simbola Vrnjačke Banje. Nakon što je prošle godine posađeno 80 sadnica lipe, ove godine je zasađeno 20 sadnica jasena na veoma atraktivnoj lokaciji. Time je ova lokalna samouprava još jednom naglasila svoju posvećenost očuvanju prirodne sredine, kao partner u ozelenjavanju urbanih sredina.

Bogatstvo

Predsednik Opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović istakao je da je „Vrnjačka Banja prepoznatljiva po svojoj ekološkoj sredini, koja pruža bogatstvo parkovskih površina, raznolikost biljnih vrsta i stalna ulaganja u očuvanje biljnog fonda“. On je naglasio da je ovo područje „jedinstveno po broju biljnih vrsta koje rastu na jednom mestu, što čini osnovu za ekološki pristup Banje“.

Zasadi drvo
foto: Kurir

Inicijativa

- Pohvalio bih ovaj projekat, ali i inicijativu i organizaciju WMG, koja je u okviru akcije „Zasadi drvo“ s partnerima do sada širom Srbije zasadila više od 600.000 sadnica. To je veoma dobar primer podizanja ekološke svesti u celoj Srbiji, pogotovu kod mlađe populacije, i dobar primer podrške lokalnim samoupravama da zajedničkim angažovanjem i trudom napravimo bitne i dobre stvari koje se isključivo tiču zaštite životne sredine i unapređenja biljnog fonda. Vrnjačka Banja je ekološka sredina sa uređenim prostranim parkovskim površinama i obiljem različitih biljnih vrsta. Sadnja 20 sadnica jasena upotpunjuje tu priču. Osim što će ova stabla oplemeniti ambijent, na ovaj način podižemo i svest o značaju zaštite životne sredine - rekao je predsednik opštine, koji se pridružio ovoj akciji.

02:24

Urbane sredine u Srbiji sve zelenije: U sklopu projekta Zasadi drvo, promeni sve(s)t zasađeno 20 sadnica jasena

U Vrnjačkoj Banji, realizacija ove akcije je rezultat angažmana zaposlenih u kompanijama WMG i dm drogerie markt, volontera, kao i radnika JKP „Banjsko zelenilo i čistoća“.

Zasadi drvo
foto: Kurir

„Zasadi drvo“ u brojkama

Zasađeno 600.000 sadnica, ozelenjeno 19 gradova

Projekat „Zasadi drvo“ je projekat najmasovnije sadnje drveća sa volonterima. „Zasadi drvo“ sprovodi se od 2019. godine, kada su ga pokrenuli kompanije Adrija medija grup (koja je u međuvremenu transformisana u kompaniju WMG) i dm drogerie markt sa institucionalnim partnerima i uz veliku podršku volontera. Bilans dosadašnjih ciklusa - više od 600.000 sadnica je posađeno širom Srbije, obuhvatajući 19 opština i gradova.

Primarni cilj projekta je promena svesti i navika građana. Osim pošumljavanja, fokus projekta je i na ozelenjavanju urbanih sredina, te je u narednim mesecima planirana sadnja novih 200.000 sadnica i ozelenjavanje osam lokacija širom Srbije. Peti ciklus „Zasadi drvo, promeni sve(s)t“ započet je krajem septembra ove godine.

Jelena Vukić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track