KOŠUTNJAK SADA IMA 1.500 STABALA VIŠE! „Pluća Beograda“ lakše dišu
Foto: Kurir

KOŠUTNJAK SADA IMA 1.500 STABALA VIŠE! „Pluća Beograda“ lakše dišu

Zasadi Drvo -

Od pre dva dana prestonica je bogatija za čak 1.500 sadnica, jer su pokretači projekta „Zasadi drvo“ - WMG i dm drogerie markt s volonterima ozelenjavali Košutnjak.

Kako bi se osiguralo dugoročno blagostanje gradova i unapređenje opšte dobrobiti zajednice, veoma je važno da se se stvaraju zelena ostrva u gradovima i to je i razlog zbog kog je projekat „Zasadi drvo“, koji je, kada je pokrenut 2019, inicijalno bio zasnovan na pošumljavanju (sadnja van gradskih lokacija), u svoje redovne aktivnosti brzo uvrstio i ozelenjavanje. Od tada do danas u okviru ovog projekta ozelenjeno je čak 20 urbanih sredina, a sadnja u Košutjaku bila je prva od pet, koliko je planirano tokom pete sezone „Zasadi drvo“.

Sadnice, uključujući hrast medunac, divlju trešnju, divlju krušku i hrast kitnjak, birane su pažljivo, uzimajući u obzir specifičnosti i potrebe ovog područja.

Zasadi drvo
foto: Kurir

Divlje voćkarice veoma značajne

Boris Ivanović iz JP „Srbijašume“ kaže da „divlje voćkarice, kao što su divlje kruške i divlje trešnje, predstavljaju drvenaste vrste koje su izuzetno značajne kada je reč o očuvanju biodiverziteta naše zemlje“.

- Nije tako lako sakupiti, doraditi i pripremiti seme tih vrsta kako bi se dobio kvalitetan sadni materijal, ali imali smo sreće jer smo sarađivali sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, koji je to mogao da uradi na adekvatan način. Sadnice divlje kruške i divlje trešnje biće vraćene na lokaciju s koje su došle. Divlje voćkarice su veoma značajne u šumskim kompleksima i kao hrana divljim životinjama, i njihova pozitivna funkcija je višestruka - najavio je Ivanović.

Zasadi drvo
foto: Kurir

Pridružite se i vi!

Svesni značaja zelenih površina za kvalitet života građana, „Zasadi drvo“ je pokrenuo niz aktivnosti koje omogućavaju oplemenjivanje gradskih prostora i stvaranje prijatnijeg ambijenta za sve.

Pokretači projekta WMG i dm drogerie markt, kao i uvek, u prvim su redovima sadnje sa svojim zapolenima, ali i volonerima, kojih je u četvrtak na Košutnjaku bilo četrdsetak.

- Na Košutnjaku se odvija prva od pet sadnji ove sezone u Beogradu. Od početka projekta nam je ideja bila da pošumljavamo, ali kada smo uvideli koliki je značaj da se u urbanim sredinama sadi, uveli smo još jednu aktivnost - ozelenjavanje urbanih lokacija. Pratite nas na društvenim mrežama i na sajtu projekta, izaberite svoju lokaciju, pridružite se, volontirajte, budite korisni za svoju okolinu - rekla je Isidora Branković iz WMG, dok je Tanja Kostić iz kompanije dm podsetila da „Košutnjak nije samo omiljeno izletište Beograđana već su to ‘pluća Beograda’ koja treba brižljivo da čuvamo“.

Zasadi drvo
foto: Kurir

- Vođeni idejom da svet možemo da učinimo boljim mestom za život svih nas, ovoj akciji, kao i mnogim prethodnim širom Srbije, odazvao se veliki broj naših koleginica i kolega. Pozivamo sve volontere dobre volje da se prijave na sajtu www.zasadidrvo.rs, pronađu odgovarajuću lokaciju i dođu s nama da uživaju u prirodi i sadnji.

Sasvim je sigurno da je ovaj uspeh rezultat zajedničkih napora građana volontera, partnera koji su se pridružili projektu „Zasadi drvo“ i pokretačima. Nastavićemo i dalje da s predanošću i entuzijazmom gradimo zeleniju budućnost, čuvajući prirodne resurse i doprinoseći očuvanju planete za naredne generacije. Zato „Zasadi drvo“ nije samo projekat već pokazatelj zajedničkog truda i odgovornosti prema planeti koju delimo.

Jelena Vukić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track