KAKO PODNETI ZAHTEV ZA PENZIJU AKO SU OSTVARENI USLOVI U STRANOJ DRŽAVI? Evo kako ne dolazi do umanjivanja isplate iz inostranstva
Foto: Nenad Kostić, Shutterstock

KAKO PODNETI ZAHTEV ZA PENZIJU AKO SU OSTVARENI USLOVI U STRANOJ DRŽAVI? Evo kako ne dolazi do umanjivanja isplate iz inostranstva

Penzioner -

Rеpublički Fond za pеnzijsko i invalidsko osiguranjе (PIO), isplaćujе pеnzijе i naknadе za ostala prava iz pеnzijskog i invalidskog osiguranja za oko 63.000 korisnika u inostranstvu, od čеga najvеći broj njih, višе od 50.000 živi u državama članicama bivšе SFRJ.

U poslеdnjеm izdanju Glasa osiguranika, glasila Fonda PIO navodi sе da ostalih oko 13.000 korisnika živе u nеkoj od 28 država svеta.

Kada je reč o podnošenju zahteva, ukoliko je budući penzioner radio u Srbiji, a kada je stekao uslov za penziju živi u drugoj državi, on zahtev za penziju podnosi u penzijskom fondu te države koja će zahtevom o tome obavestiti srpski Fond PIO.

Penzija, Penzioner
foto: Shutterstock

- Da bi dobili inostranu penziju ili za strance koji su u Srbiji ostvarili pravo na istu neophodno je da zahtev za penziju podnesu isključivo u državi u kojoj kao osiguranik imaju prebivalište - objašnjavaju iz PIO Fonda.

Iz ove institucije ističu da nije potrebno podnositi pojedinačne zahteve za ostvarivanje prava u Srbiji i u ostalim zemljama. Zahtev podnet u jednoj državi smatra se zahtevom za penziju u svim državama u kojima osiguranik ima staž. Izuzetak od ovog pravila je slučaj kada se zahtev podnosi državi sa kojom nije zaključen sporazum o socijalnom osiguranju. Ako se to desi, osiguranik može pravo na penziju da ostvari neposrednim podnošenjem zahteva nosiocu osiguranja u toj državi.

Obaveza Fonda PIO je da pre svega utvrdi staž u Srbiji, pa ako je trajanje tog staža dovoljno za ostvarivanje penzije fond će doneti rešenje i utvrditi pravo na takozvanu samostalnu penziju.

baba, baka, penzioner
foto: Shutterstock

Za ovakvu prinadležnost staž ostvaren u inostranstvu nije potrebno uračunavati, pa zato i nije neophodna prethodna potvrda od inostranog penzijskog fonda. Po donošenju rešenja u sve države u kojima je ostvaren staž uputiće se obaveštenje o zahtevu, uz potvrdu staža iz Srbije, kao i obaveštenje o konačnom postupku.

Iz Fonda PIO naglašavaju da na osnovu dokumentacije inostrani penzijski fond sprovodi postupak prema propisima te države i na osnovu toga odlučuje o pravu na penziju. To što su ispunjeni uslovi za prinadležnost u Srbiji ne znači da su ispunjeni i u inostranstvu. Moguće je i obrnuto. Da se zbog povoljnijih uslova za penzionisanje ostvari inostrana, ali ne i domaća penzija.

U slučaju da budući penzioner dobije srpsku, ali ne i inostranu penziju, potrebno je da po ispunjenju uslova za inostranu prinadležnost ponovo podnese zahtev i to opet u državi u kojoj živi, bez obzira na to što je reč o penziji iz strane zemlje.

Kako su pojasnili iz Fonda PIO, načinom obračuna isključuje se mogućnost umanjivanja penzije iz inostranstva.

penzioner, lekovi
foto: Shutterstock

Sa svakom državom sa kojom Srbija ima potpisan sporazum o socijalnom osiguranju, pitanje osiguranika se pojedinačno rešava. Kada se ukupan staž kao uslov za penziju potvrdi, rešenje i visinu iznosa penzije donosi svaka zemlja posebno prema podacima o zaradama i stažu ostvarenom u toj zemlji.

- Ukoliko je reč o srazmernoj penziji sve države primenjuju sličan princip prilikom obračuna visine penzije. U obračun se uzimaju isključivo zarade ostvarene u Srbiji. Zatim se visina penzije određuje kao da je sav uračunat staž navršen u Srbiji, a potom se od tako dobijenog iznosa obračunava srazmeran deo koji odgovara udelu srpskog staža u ukupnom trajanju. Tako se isključuje mogućnost da, na primer, niže zarade u Srbiji umanje neku drugu penziju - navode naši sagovornici iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

biznis.kurir.rs/Biznis.rs

Bonus video:

05:21

CILJ NAM JE POVEĆANJE PENZIJA, A NE STAROSNE GRANICE! Direktor PIO fonda Ognjenović: Plan za 2025. je prosečna penzija od 440 evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track