SVI KOJI SE PENZIONIŠU PRE VREMENA TREBA DA DOBIJAJU I MANJE PARA: Ekonomista iznenadio ljude izjavom, evo kakav mu je predlog
Foto: Shutterstock

SVI KOJI SE PENZIONIŠU PRE VREMENA TREBA DA DOBIJAJU I MANJE PARA: Ekonomista iznenadio ljude izjavom, evo kakav mu je predlog

Penzioner -

Nemački ekonomista Martin Verding zatražio je veću stopu umanjenja penzija za zaposlene koji se prevremeno penzionišu.

Pravo odlaska u penziju sa navršene 63 godine je u osnovi u redu, rekao je Verding, koji je član saveta vladinih "ekonomskih mudraca", za novine medijske grupe Funke, prenosi dpa.

- Međutim, za tako nešto su umanjenja od 3,6 odsto godišnje isuviše mala. Umesto toga morala bi da budu pet do šest odsto - predložio je Verding.

Prevremene penzije bez ikakvih umanjenja za osobe koje su zdrave i čije su plate normalne ili iznad proseka "u kontekstu sve većeg nedostatka radne snage uopšte ne odgovaraju prilikama", ocenio je Verding.

Penzija
foto: Shutterstock

Savet ekonomskih mudraca je nezavisno stručno telo koje imenuje nemačka vlada i njegov je zadatak da prati i analizira makroekonomska kretanja.

Zaposleni u Nemačkoj sa napunjene 63 godine mogu u prevremenu penziju, ali moraju da dokažu 35 godina staža penzionog osiguranja i da se pomire sa određenim redukcijama iznosa penzije.

Odbitak za svakih mesec dana pre navršenih uslova za starosnu penziju iznosi 0,3 odsto, što je godišnje 3,6 odsto.

Zaposleni koji dokaže da ima 45 godina penzionog osiguranja, može u prevremenu penziju i bez umanjenja iznosa penzije.

BiznisKurir/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track