STIŽE NOVO POVEĆANJE PENZIJA U HRVATSKOJ: Ovoliko će biti uvećani čekovi najstarijih, proverite da li ste na listi
Foto: Nenad Kostić, Shutterstock

odlučeno

STIŽE NOVO POVEĆANJE PENZIJA U HRVATSKOJ: Ovoliko će biti uvećani čekovi najstarijih, proverite da li ste na listi

Penzioner -

Zakon o smanjenju penzija određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima je ukinut, pa se penzije od 1. januara ove godine više ne smanjuju. Većina penzija smanjivala se za deset odsto. Povrat od pet procenata penzioneri su dobili od 1. jula prošle godine, a kako će im se sada vratiti preostalih pet, tako će penzije ukupno biti veće za deset odsto. Iz Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje poručili su da će uvećani čekovi za januar biti isplaćeni najstarijima prema posebnim propisima u februaru.

Objasnili su i da će nakon obrade podataka biti poznato koliki će broj korisnika ovo povećanje obuhvatiti, kao i koliko će u proseku biti uvećane penzije. Zbog ušteda u državnom proračunu, sporni zakon o smanjenju penzija prema posebnim propisima za deset posto 2010. godine donela je premijerka Jadranka Kosor.

Te penzije nisu mogle biti niže od 3.500 kuna, današnjih 464,53 evra, te se umanjenje nije jednako primenjivalo za sve, jer su zaštićeni penzioneri s nižim primanjima.

Od zakona o umanjenju penzija za deset odsto izuzete su bile penzije hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i ratnih vojnih invalida, s oštećenjem organizma od 100 procenata, porodične penzije dece.

Povrat od pet odsto u julu prošle godine dobilo je oko 96.000 penzionera. Među njima je oko 69.500 osoba kojima je penzija bila smanjena za 10 posto te još 26.500 onih kojima je bila limitirana na 3.500 kuna.

kurir.rs/Mirovina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track