STRANCE LEČE PO TRI PUTA VEĆOJ CENI: Ova srpska banja se izborila na tržište EU, uslovi bili rigorozni, evo kako su uspeli
Foto: Promo/Dragan Bosnić

uspeli da pridobiju evropu

STRANCE LEČE PO TRI PUTA VEĆOJ CENI: Ova srpska banja se izborila na tržište EU, uslovi bili rigorozni, evo kako su uspeli

Penzioner -

Jedna spska banja zadovoljila je sve evropske standarde i u njoj se poslednje dve godine leče osiguranici iz Austrije, a Banja Koviljača je prvo srpsko lečilište koje organizovano o trošku tamošnjeg Zavoda za penzijsko osiguranje posećuju stranci. Većina njih, oko 90 odsto, su ustvari naši ljudi koji su penziju stekli u Austriji.

Koviljača je ispunila standarde EU, i može da bude konkurentna i na evopskom tržištu što im je donelo mnogo dobiti na tržištu. To samo govori, da kada je jedna srpska banja ušla u ovu priču da se otvara mogućnost i za druge.

Prema rečima Zorana Panovića, direktora Zavoda za socijalno osiguranje prvi ugovor je potpisan u junu 2021. na tri godine, a postoji mogućnost da bude i produžen, pošto je zadovoljstvo obostrano.

- Od početka primene ugovora između Zavoda za penzijsko osiguranje Austrije i Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača, kroz tronedeljne medicinske tretmane prošao je 231 penzioner. Tačnije 131 osoba je započela rehabilitaciju, 128 je završilo, dok je njih troje trenutno na oporavku - kaže Panović.

PROJEKAT ĆE USKORO VAŽITI I ZA NEMCE?

Banja Koviljača je jedina banja van EU koja prima organizovano goste iz jedne zemlje članice. Za program prijema stranaca kandidovale su se još i Selters iz Mladenovca, Čigota i Vrnjačka Banja. Nažalost, oni su uspeli da zadovolje "samo" 90 odsto standarda. U planu je da se ovaj program proširi i na Nemačku, pošto je u toj zemlji radio veliki broj naših ljudi.

Kako objašnjava naš sagovornik, projekat funkcioniše tako što austrijski fond šalje svoje penzionere i osiguranike na preporuku njihovih lekarskih komisija.

- Najviše se prijavljuju naši ljudi, zbog znanja jezika, a fond im plaća put, smeštaj i terapije, a mogu da imaju i pratioca. Uslovi koje su ponudili u Koviljači zadovoljavaju sve što njihov zakon propisuje. Sve se radi po njihovim pravilnicima, rade njihove komisije, a dolaze uglavnom posle operacije kuka, preloma, problema sa kičmom - otkriva Panović.

CENE

Prema zvaničnom cenovniku koji stoji na sajtu Specijalne bolnice Banja Koviljača cene rehabilitacije sa smeštajem u njihovim objektima kreću se od 6.000 do 13.000 dinara po danu u zavisnosti od kategorije smeštaja i usluge.

U Austriji postoje 24 banje u vlasništvu tamošnjeg penzionog fonda, ali je i pored takve konkurencije, jedna naša uspela da se izbori.

- Posle lečenja korisnici popunjavaju upitnike i do sada nije bilo nikakvih primedbi. Koviljača je ispunila sve austrijske standarde. Pre konkursa ponudili smo četiri srpske banje, ali samo je Koviljača ispunila sve uslove. Kod njih važe vrlo stroga pravila i ukoliko, recimo, lečilište ne pruži određene usluge, osiguranik može da tuži fond i dobije odštetu - navodi Panović.

Cilj austrijskog programa nije ušteda, jer oni rehabilitaciju plaćaju isto kao i u austrijskim banjama, odnosno čak tri puta skuplje nego što je komercijalna cena boravka u našim RH centrima. Program su pokrenuli posle istraživanja koje je pokazalo da su rezultati oporavka značajno bolji kada se rehabilitacija obavlja u centrima gde osiguranici sa lekarima i terapeutima komuniciraju na maternjem jeziku.

kurir.rs/ J. Ž. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track