NEMA BOŽIĆA BEZ OVAKVE TRPEZE: Koliko je Srbe koštala gozba za najradosniji praznik? Detaljan cenovnik sa pijace
Nakon sinoćne posne pripreme da se dočeka Bogomladenac, odnosno rođenje Isusa Hrista, danas pravoslavni vernici slave Božić. Praznik je nezamisliv bez pečenja na stolu kojim bi trebalo da se počaste položajnik i ukućani. Koliko je, zapravo, domaćine koštala praznična gozba?
– Srećan Badnji dan i sutrašnji Božić. Bog ti pomogao, da si živ i zdrav. Neka je sa srećom i naš badnjak, da ga stavimo pored slame, da bude tu do večeras - domaćin pozdravlja sina koji donosi badnjak. A do večeri kada se, po običajima, badnjak unosi u kuću, tokom celog Badnjeg dana od ranog jutra, priprema se božićna pečenica za bogatu prazničnu trpezu.
– Uvek se tu prikupimo da se to ispeče i pripremi za sutrašnji dan. Tu smo svi, da malo zamezimo za posnom trpezom, popije se malo rakija vruća, hladna, malo vince - kazao je domaćin Dejan Milanović.
Jer, takav je običaj. Božićnu trpezu svi spremaju. Svako u skladu sa svojim mogućnostima.
Ove godine kilogram žive mere prasećeg mesa koštao je oko 400, a jagnjetine oko 500 dinara.
Ukoliko se pečenje kupuje na kilogram u pečenjari, cene se kreću od 2.200 do 2.500 dinara za prasetinu i 3.000 dinara za jagnjeće pečenje.
– U Srbiji globalno ne znam baš koliko ima para, ali što se tiče Božićne trpeze svi se prištede i snađu se ljudi da naprave, svako kako može obeleži praznik. Što se kaže, da sede ljudi kući u zdravlju i veselju. To je najbitnije, zdravlje i sreća. I omladina, ova deca, da njih slušamo i za njima da idemo i to je to - kaže Milanović.
Cene na pijacama
U duhu prazničnog raspoloženja, svaka domaćica trudi se da svoju trpezu kreira kao svoje pravo umetničko delo, od dekoracije stola do izvrsnih jela, salata, torti i kolača.
Pored mladog žita, vina i sveća, na prazničnoj trpezi obavezno se mora naći i česnica (pogača) u koju domaćica sakriva novčić. Veruje se da onome kome deobom česnice pripadne novčić, da će cele godine imati para.
Cene svežeg sirovog mesa za domaćice koje se odluče da same pripremaju pečenje, ali i cene gotovog pečenja na beogradskim pijacama nisu niske .
Tako, sirova/sveža prasetina bez glave i iznutrica može se pazariti po ceni od 1.005 do 1.150 dinara za kilogram.
Cena gotovog prasećeg pečenja iznosi 2.400 dinara za 1kg, a cena jagnjećeg pečenja može se kupiti za 3.000 po 1kg.
Ukoliko se neko odluči za pripremu i drugih tradicionalnih jela kao što su pihtije, sarme i jela sa kiselim kupusom, tu se svakako mogu naći i proizvodi od dimljenog mesa.
Cena dimljenih nogica može se pazariti za 1kg/394 din; dimljena butkica 1kg/1.058 din; a za suvu pršutu potrebno je izdvojiti 2.380 din za 1kg.
Pored glavnog jela, obavezna je i supa ili čorba kao deo prazničnog ručka, a tu su i neizostavne salate, zimnica, sveže voće i povrće (koje pored sastojaka za pripremu jela mogu biti i lepa dekoracija na stolu).
Bogata je ponuda i svežeg voća i povrća na pijacama:
– Kiseli kupus 1kg/250 din.
– Kuvani paradajz 1l/250 din, za 1,5l/350 din.
– Gotova zimnica (karfiol, kiseli krastavčići, presovana paprika, turšija) 1kg/ od 500 do 1000 din.
Cene voća i povrća:
– Jabuke (u zavisnosti od vrste) za 1kg potrebno je izdvojiti od 150 do 250 dinara
– Pomorandže 1kg/250 din.
– Kruške 1kg/300 din.
– Cvekla 1kg/150 din.
– Šargarepa 1kg/150 din.
– Crni i praziluk 1kg /160 – 200 din.
– Zelen 1 veza/150 din.
Suvo i koštunjavo voće kao i sitni domaći kolači sastavni su deo kako posne trpeze za Badnji dan i Badnje veče, tako i za mrsnu božićnu trpezu, te se može pazariti po sledećim cenama:
– Suve šljive – očišćenje 1kg/500 din.
– Suve smokve 1kg/800 din.
– Kesten 1kg/600 din.
– Orah očišćeni 1kg /800 din; orah u ljusci 1kg/500 din.
Cene sitnih domaćih kolača:
– Vanilice 200g/140 do 160 din; 400g/280 do 300 din.
– Sitni mrsni kolači 700g/890 do 990 din.
– Sitni posni kolači 500g/430 do 550 din.
BiznisKurir/BizPortal/N1
KOLIKO BI KOŠTAO SRPSKI STOJADIN DA SE DANAS PRODAJE! Iznenadiće vas cena a evo koji auto može da se kupi za te pare