Slušaj vest

Situacija sa pečenjem ista je kao i pre godinu dana – tražnje ima, ali zbog deficita prasadi ko nije već naručio pečenje ili celu božićnu pečenicu, to treba da učini – odmah. Praznična trpeza se ne može zamisliti bez mesa, a ovo je detaljan presek cena kako biste na vreme dopunili svoj obrok.

Pečenjare u Srbiji pred sam kraj ove godine suočene su sa povećanom tražnjom, pre svega narudžbinama pečenja za Božić, tako da su kod njih rezervacije neizostavne.

Kada su u pitanju cene, u pečenjarama u unutrašnjosti Srbije kilogram prasećeg pečenja se prodaje od 2.000 do 2.200 dinara, dok je kilogram jagnjećeg od 2.500 do 2.800 dinara. Reč je, kako kažu u pečenjarama, o cenama koje su aktuelne već izvesno vreme i nisu povišene uoči predstojećih praznika.

Na području Beograda, u odnosu na ostatak zemlje, cene pečenja su više za 200 dinara po kilogramu.

Cene pečenja u pečenjarama Foto: Kurir Televizija, Kurir.rs/D.Č., Kurir.rs/D.Š.

"Bajadere" za 3.500, a čobanska rolovana svih 1.000 dinara skuplja

Cena čuvenog specijaliteta "prasećih bajadera", odnosno, otkošćenog, sitno sečenog prasećeg pečenja, je 3.500 dinara za kilogram, ali ni to nije najskuplji specijalitet, s obzirom da je u pojedinim pečenjarama moguće naručiti i čobansku rolovanu prasetinu čiji kilogram košta u proseku 1.000 dinara više!

- Zainteresovanih ima kao i uvek, narudžbine za Novu godinu su praktično okončane, za Božić još traju ali, s obzirom na vreme isporuke od tri do četiri dana, ne treba dugo čekati da se upišete za kupovinu, pogotovo jer smo već drugu godinu za redom suočeni sa deficitom prasadi kojih nema dovoljno ni u jednom kraju Srbije. I pored toga, pošto je i kupovna moć naroda sve manja, naše cene nisu menjane na više – ističu u jednoj čačanskoj pečenjari.

Ponuda prasadi na pijacama i farmama "tanka"

I dalje solidan broj građana, naročito u unutrašnjosti Srbije gde imaju mogućnost da u svojim domaćinstvima urede i ispeku prase, odlučuje se da za Božić kupi celu pečenicu. Prosečna cena kilograma "žive vage" prasadi trenutno je 450 dinara, dok se jagnjad prodaju po prosečnoj ceni od 600 dinara kilogram.

- Tražnja postoji, ali je na stočnim pijacama, kao i kod seoskih farmera, ponuda prasadi, naročito onih najtraženijih od 20 do 25 kilograma telesne mase, generalno "tanka". Poslednji je čas za nabavku upravo zbog deficita prasadi, jer u nedelji pred Božić to će biti gotovo nemoguće, a izvesno je i da će cena od 450 dinara biti viša. Ne kao lane da će kilogram "žive vage" izaći na 700 dinara, ali sigurno će cena biti viša - pričaju trgovci stokom.

Trpeza za praznike Foto: Shutterstock, Kurir

Ukoliko uspete da tu kupovinu obavite, ali nemate mogućnost uređenja i pečenja, ta usluga u pečenjarama i kod domaćina koji se time bave će vas koštati dodatnih 3.000 dinara.

Prasetina u marketima po raznolikim cenama

Ako ipak ne odustajete od toga da za novogodišnju i božićnu trpezu imate meso, preostaje vam kupovina u trgovini, pa pečenje u sopstvenom šporetu. Cene u velikim marketima koji posluju na teritoriji cele Srbije su raznolike:

  • Svinjska leđa sa kostima od 400 do 600 dinara kilogram
  • Svinjska plećka bez kostiju od 630 do 710 dinara kilogram
  • Svinjski but bez kostiju od 500 do 650 dinara kilogram
  • Svinjski file od 600 do 1.000 dinara kilogram
  • Svinjski kare bez kostiju od 900 do 1.200 dinara kilogram
  • Svinjski vrat sa kostima od 400 do 640 dinara kilogram
  • Cena kilogram jagnjetine u ovim velikim marketima, pak, kreće se 1.100 do 1.400 dinara.

Kurir.rs/Blic/ Prenela: M.S.