Slušaj vest

Ekipa jedne televizije u Hrvatskoj testirala je uštedu upoređujući cene praznične hrane u Hrvatskoj i Italiji. Razlika je više od 20 odsto u korist Italije. Kilogram suvog bakalara u Italiji košta 45 evra i 99 centi, u Hrvatskoj 57,90 evra.

Kilogram ćurećeg bataka i karabatka, tradicionalnog jela za božićni ručak, preko granice košta četiri evra i 69 centi. u Hrvatskoj 4,99 Pandora ili božićna torta Italijani plaćaju 4,29, a Hrvati 6,49. Nazdraviti uz ručak, proseko ovde košta 3,99, dok u Hrvatskoj košta 4,99 evra.

Konačan rezultat: Italija 58,96 evra, a Hrvatska 74,46.

- Šta god je jeftinije, mi ovde kupujemo, šta god nije, dolazimo ovde. Morate preživeti - rekao je Fabio. Na benzin trošite četiri evra, ali ćete uštedeti još 25 evra - rekla je Rada iz Umaga. Većina koristi vreme provedeno na putovanju. Adventski sajam kao stanica za predah od kupovine.

Pa, mnogi ljudi zamenjuju italijanski espreso kuvanim vinom. Čaša kuvanog vina košta od tri do 3,50 evra, a merica fritula pet.

BiznisKurir/Poslovni dnevnik