Pas je čovekov najbolji prijatelj, a za neke vlasnike ljubav prema psima je neprocenjiva. Međutim, postoje rase koje dolaze sa izuzetno visokom cenom, što ih čini nedostupnim za većinu ljudi.

Jedna od najskupljih rasa pasa na svetu je tibetanski mastif. Ova rasa, poznata po svojoj veličini, snazi i impozantnom izgledu, dolazi sa cenom koja može dostići i do nekoliko miliona dolara. U 2014. godini, tibetanski mastif je prodat za neverovatnih dva miliona dolara u Kini, što ga čini najskupljim psom ikada prodatim.

Tibetanski mastif dolazi iz planinskih regiona Tibeta i tradicionalno su ga uzgajali nomadski pastiri da čuvaju svoja stada i domove od vukova i drugih pretnji. Zbog svoje retkosti, ovi psi su postali statusni simbol u nekim delovima sveta, posebno u Kini, gde ih bogati pojedinci često kupuju u znak prestiža.

Tibetanski mastifi su ogromni psi sa gustim krznom koje ih štiti od hladnoće, a njihova veličina i snaga čine ih strašnim čuvarima. Ova rasa ima hiljadugodišnju istoriju i smatra se jednom od najstarijih rasa pasa na svetu.

shutterstock-146762978.jpg
Shutterstock 

Sam uzgoj i održavanje su skupi

Pored visoke cene psa, uzgoj i održavanje rase poput tibetanskog mastifa povećava troškove. Njihova gusta i duga kosa zahteva redovnu negu, što može biti skupo. Takođe, zbog svoje veličine, tibetanskim mastifima je potrebno mnogo hrane i prostora za kretanje, što povećava troškove njihovog držanja.

Ako tibetanski mastif drži prvo mesto na listi najskupljih pasa, postoje i druge rase koje su takođe veoma skupe. Neki od njih su:

Čehoslovački vučjak

Hibrid između nemačkog ovčara i karpatskog vuka, ova rasa može koštati i do 50.000 dolara zbog svoje retkosti i specifičnih potreba.

Kavalirski španijel Kralja Čarlsa

Ova rasa je poznata po svojoj ljupkosti, a cena može da varira između 5.000 i 10.000 dolara.

Zašto su ovi psi tako skupi?

Postoji nekoliko faktora koji utiču na cenu pasa. Prvo, što je rasa ređa, to će biti skuplja. Ograničen broj uzgajivača i stroga kontrola uzgoja povećavaju cenu. Ove rase se često podvrgavaju detaljnom genetskom testiranju kako bi se osiguralo da psi nemaju genetske bolesti. Ove recenzije dodatno povećavaju cenu.

U nekim kulturama, posedovanje retkih i skupih rasa pasa postalo je znak prestiža, dodatno povećavajući cenu. Iako su tibetanski mastifi i druge skupe rase nedostupne većini ljudi, njihova popularnost i dalje raste, posebno među onima koji ih smatraju statusnim simbolom.

Međutim, bez obzira na cenu i rasu, svaki pas može postati najbolji prijatelj i veran pratilac svog vlasnika, a ljubav i odanost koju pružaju su neprocenjive.

BiznisKurir/eKapija