Janko Turičanin iz Stare Pazove, prema njegovim rečima, greje se najjeftinije u Srbiji. Kako kaže, za grejanje potroši oko 100 evra. Sistem za grejanje ima akumulator toplote, koji je Janko obložio sa balom mineralne meke vune i zaštitio ciradom kako ne bi uopšte gubio temperaturu.

Termostate podešava tako da, kada sagori osam bala tokom dana i podigne temperaturu na termostatu akumulatora na određeni nivo, ako je počeo sa loženjem danas u dva popodne do sutra u isto vreme nema potrebe da troši dodatne bale. Akumulator će sačuvati temperaturu i slati je u objekte.

On je pronašao svoj način kako da saseče troškove grejanja na koje neki mesečno daju koliko on za celu zimu. Štaviše, Janko kaže da je ovaj način grejanja ekološki i zdrav, mnogo zdraviji od grejanja na fosilna goriva.

Kuću od 230 kvadrata greje na bale sena

On je otkrio i da se greje na sojinu slamu pa tako za celu grejnu sezonu potroši samo 100 evra. Kaže i da nije jedini već da u njegovoj Pazovi ima još desetak komšija koji rade to isto.

agromedia-1.jpg
Youtube Printscreen/Agromedia 

- Ja se grejem na sojinu slamu, a sam proizvodim soju i kao nusproizvod, ta slama koja bi se koristila kao humusna struktura u zemlji, ja je koristim za loženje. Znači, moj kotao radi na bale od sojine slame - kaže Janko na video-snimku koji je objavljen na Jutjubu.

Kaže da mu je od prošle zime, koja je bila toplija, ostalo poprilično pa ove nije balirao toliko, a inače spremi 1.200 bala za jednu sezonu.

Na pitanje koliko kvadrata greje, rekao je da je to 180 kvadrata kuće i preko garaža i pomoćni objekat, što je ukupno 230 kvadrata, a za celu zimu ne dođe ga više od 100 evra.

U kući uvek preko 21 stepen

Janko u dnevnoj sobi ima i sobni termostat kojim reguliše temperaturu, a u kući mu je uvek 21,5 stepeni.

Kao jedini nedostatak ove vrste grejanja, Janko kaže da moraš da imaš uslova i prostora za držanje tih bala koje moraju da budu na suvom.

Bale kaže ubacuje na svakih pola sata ili neki minut više, a može da se namesti i na relej pa da se ni na ubacivanje ne misli.

Najskuplje ga je koštao kotao koji je kupio pre više od 13-14 godina kad ga je platio 1.200 evra, jer mu je trebao veći da bi mogao da ubaci celu balu.

I na kraju, nije sojina slama jedina koju je probao, ali kaže da je ona ubedljivo najbolja jer najbolje greje, ima najbolji stepen iskorišćenja i pepela ne ostaje skoro ništa.

BiznisKurir/Agromedia