U 2024. godini očekuje se ubrzanje realnog rasta BDP-a na 3,6 odsto, sa 3,1 odsto u 2023. godini, kao rezultat nastavka snažnog rasta lične potrošnje, podržanog rastom realnog raspoloživog dohotka stanovništva, i značajnog intenziviranja investicione aktivnosti, kažu u HNB-u.

Istovremeno, s obzirom na izuzetno snažan rast u prvoj polovini 2024. godine, rast investicija u ovoj godini mogao bi da dostigne dvocifren iznos i primetno premaši ranije projekcije.

S druge strane, HNB očekuje znatno manji doprinos neto izvoza rastu BDP-a, pre svega zbog izraženijeg rasta uvoza te pada izvoza usluga u prvoj polovini godine.

Kako je rast domaće tražnje znatno premašio ranija očekivanja, posebno kada su u pitanju investicije, rast BDP-a za ovu godinu povećan je za 0,4 procentna poena u odnosu na projekciju iz juna ove godine.

Za 2025. godinu HNB procenjuje realni rast BDP-a za 3,2 posto, a u 2026 za 2,7 posto.

Nastavak usporavanja inflacije

HNB takođe očekuje nastavak usporavanja inflacije. Tako bi, prema jesenjim projekcijama HNB-a, prosečna godišnja stopa inflacije potrošačkih ciena (HIPC) u 2024. godini mogla biti više nego prepolovljena, na 3,9 posto, sa 8,4 posto u 2023. godini, uz daljnje smanjenje na 3,4 posto u 2025. i 2,3 odsto u 2026. godini.

On, međutim, upozorava da bi u ostatku 2024. i početkom 2025. godine, zbog nepovoljnih baznih efekata i najavljenog poskupljenja gasa, struje i toplotne energije, ukupna inflacija mogla privremeno da se ubrza, pre nego što se nastavi trend njenog postepenog usporavanja.
Iako je inflacija cena usluga i dalje povišena, završetkom glavne turističke sezone očekuje se popuštanje izraženih tekućih pritisaka u uslužnom sektoru, navode u HNB-u.

Intenziviranje zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti

U 2024. godini očekuje se dodatno intenziviranje rasta zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti, a nominalne bruto placte mogle bi porasti znatno više od očekivanog, očekuju analitičari HNB-a.

Tako bi, u skladu sa dobrim dostignućima i snažnijim rastom privredne aktivnosti na nivou cele 2024. godine, zaposlenost mogla da poraste za tri odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U 2025. i 2026. HNB očekuje daljnji rast zaposlenosti, ali po nižim stopama, a stopa registrirane nezaposlenosti mogla bi se spustiti na oko 5,2 posto radne snage u tekućoj godini.

Kada je reč o plactama, HNB očekuje da će prosečna bruto plata u 2024. godini nominalno rasti za 14,9 posto na godišnjem nivou, što je slično prošlogodišnjim rezultatima, dok bi se rast realnih plata mogao ubrzati na 10,8 posto. 

Smanjenje na tekućim i kapitalnim računima platnog bilansa

Nakon što je suficit na tekućim i kapitalnim računima platnog bilansa u 2023. godini dosegao 3,7 posto BDP-a, HNB očekuje da će se u tekućoj godini smanjiti na 2,2 posto BDP-a.

Posmatrano po pojedinačnim podračunima, prema prognozi HNB-a, pogoršanju bi najviše moglo doprineti dodatno produbljivanje manjka u robnoj razmeni spoljne trgovine s inostranstvom.

Pored toga, nakon vrhunca korišćenja 2023. godine, koja je bila poslednja godina u kojoj je bilo moguće povući sredstva iz prethodne višegodišnje finansijske perspektive kada se obično povlače izdašni iznosi sredstava, očekuju se nešto manji prilivi sredstava iz fondova EU u 2024.

Istovremeno, očekuje se nešto slabiji rast prihoda u razmeni usluga, uključujući i od turizma, ali i brži rast rashoda, zbog čega bi neto izvoz usluga mogao biti manji nego godinu dana ranije.

Stanje na računu prihoda moglo bi se blago poboljšati u 2024. godini, s obzirom da je neto prihod od kamata centralne banke nastavio snažan rast. U 2025. i 2026. godini očekuje se poboljšanje salda na tekućim i kapitalnim računima na 2,6 odsto i 2,3 odsto BDP-a, prvenstveno zbog većih priliva iz fondova EU i oporavka inostrane tražnje.

Biznis Kurir.rs/PoslovnoJutro