SRBIN POLUDEO KAD JE SHVATIO ŠTA SU MU URADILI: Platio 25.000 RSD, a nije dobio ni stvari - ni račun! Evo kako su ga 'zavrnuli'
Foto: Shutterstock

SRBIN POLUDEO KAD JE SHVATIO ŠTA SU MU URADILI: Platio 25.000 RSD, a nije dobio ni stvari - ni račun! Evo kako su ga 'zavrnuli'

Novčanik -

Jedan sugrađanin javio se Udruženju za zaštitu potrošača Efektiva, koje je podelilo njegovu priču kako je ostao bez 25.000 dinara, ali i odeće nakon što je platio tretman fumigacijom (suzbijanje insekata) u specijalizovanoj komori kod samog pružaoca usluge. Da stvar bude gora, čovek nije dobio račun, ali ni bilo kakvu drugu dokumentaciju.

- Sam trgovac je preporučio da se problem totalnog rešavanja problema sa insektima reši na ovaj način, a ne pukom dezinsekcijom - prenosi Efektiva priču potrošača.

Podsetimo, fumigacija se koristi za tretiranje robe poljoprivrednog porekla, naročito u velikim skladištima, ali i za tretman proizvoda na bazi tkanja – odeće, obuće, posteljine, štofova, vune, pamuka, lana, svile.

ormar, garderober, garderoba, odeća
foto: Profimedia

Kako dalje pričaju iz Udruženja, potrošač je pre nego što je usluga pružena izričito pitao da li njegeova odeća može na bilo koji način biti oštećena fumigacijom, na šta mu je - usmeno - odgovoreno da može stradati samo ona koja u sebi ima neko zlato ili pozlatu.

Posle tretmana, potrošaču su stradali neki od metalnih delova na odeći i obući: oksidirali su, dobili zelenu boju, a garderoba je izgorela na mestima koje su ti metalni delovi dotakli.

Nije dobio račun

Navode da je potrošač uslugu platio "na ruke", bez računa, a nije ispoštovan ni Zakon o zaštiti potrošača koji obavezuje prodavce da izdaju predračun za radove čija vrednost prelazi 5.000 dinara.

Iako nije dobio račun, potrošač poseduje elektronske i pisane dokaze da je posao ugovoren i da je radnik obavio tretman, navode iz Udruženja.

Kontrola, Poreznici, Račun, Palić, Ugostitelji
foto: Shutterstock

Prilikom usmenog obraćanja radniku zbog nastale štete, potrošaču je pomenuto da bi mogla stradati i roba koja u sebi ima "plemenite metale".

Pregledom trgovčevog sajta, ustanovljeno je da pružalac usluge tvrdi da fumigacija "ne oštećuje tretiranu robu".

Bezuslovno se tvrdi da fumigacija ne deluje štetno na tretiranu robu, ali da je moraju vršiti stručna i iskusna lica, jer se sprovodi uz pomoć vrlo otrovnog fosforovodonika u hermetički zatvorenom prostoru, zaključuju.

BiznisKurir/Telegraf Biznis/Efektiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track