SRBIN ODBIO PLATU OD 50.000 RSD DNEVNO: Hrvatica pokušala da ga obmane na podmukao način, evo kako je shvatio da je sve LAŽ
Foto: Shutterstock

pazite se

SRBIN ODBIO PLATU OD 50.000 RSD DNEVNO: Hrvatica pokušala da ga obmane na podmukao način, evo kako je shvatio da je sve LAŽ

Novčanik -

Onlajn prevare nisu ništa novo, ni neobično, i mnogi su, pa i potpisnik ovih redova, bili na njihovoj meti.

Vremenom, ljudi su postali oprezniji, stalno stižu i upozorenja da se nikako ne ostavljaju brojevi bankovnih računa, jer niko ne daje pare bez razloga. Ipak, deluje da su i onlajn prevaranti prešli svaku meru.

Sada su u fazi da nude posao sa platom, i to ogromnom. Prva poruka koju sam sa nepoznatog broja dobio (rekao bih da je iz Subotice). Devojka, po tonu Hrvatica, u pisanoj formi se ljubazno predstavila i rekla da pripada agenciji koja prikuplja podatke sa sajtova za zapošljavanje.

Nažalost, ljubazna Hrvatica je odmah pala na ispitu – trenutno ne postoji takav oglas, bilo gde.

Ipak, vruć dan, malo slobodnog vremena, pa sam odlučio da uđem u komunikaciju. Rekruterka mi je odmah predočila kakve me sve blagodeti očekuju ako pristanem da radim za njenu firmu.

telefon, mobilni telefon
foto: Shutterstock

Mogu da ga radim od kuće, paralelno s poslom, vikendom, kad god želim. Treba mi samo telefon sa pristupom internetu. A plata? Između 15.000 i 50.000 dinara dnevno.

Zvuči sjajno, šta treba da radim?

Firma se bavi digitalnim marketingom. Odmah sam dobio i prvi zadatak. I to kod njihovog glavnog klijenta (tako je napisala), ni manje ni više, nego Majkrosofta!

Rečeno mi je da je sve što je potrebno da uradim jeste da se počnem da pratim njihov zvanični kanal, to jest, kako se to popularno kaže da se „sabskrajbujem“.

Što da ne? Ušao sam na zvanični kanal Majkrosofta, koji ima 1,64 miliona pratilaca i pritisnuo virtuelno dugme.

Tražili su i printskrin kao dokaz, što sam takođe uradio i poslao (prepiska se, inače, vodila preko Vocapa).

WhatsApp
foto: Shutterstock

– Čestitamo! Dovršili ste niz zadataka. Naša finansijska služba sada će vam isplatiti 600 dinara bonusa dobrodošlice – napisala je regruterka.

Neverovatno! Jedna milisekunda i bum! 600 dinara na račun.

Isto tako, u milisekundi, ljubazna Hrvatica je zatražila moj broj računa u banci. I ne samo to. Zatražila je puno ime i prezime, naziv banke, broj bankovne kartice, godište, nacionalnost, profesiju… bukvalno kompklet lične podatke koje posedujem, kao živo biće.

Sada je već bilo dosta, pa sam joj, umesto svega toga, poslao jednu sočnu psovku. Rekla mi je da ne brinem i da mogu i da joj pošaljem račun sa nultim stanjem, ako se plašim prevare.

dinari, novac, pare, srpski dinar, srpski dinari
foto: Shutterstock, Ilustracija

Ipak, kada sam joj malo ljubaznije rekao da ne želim njihovih 600 dinara, prepiska je prekinuta istog momenta.

Dakle, ako sam dobro shvatio, oko 30.000 dnevno, ako radim pola radnog vremena u toj kompaniji, na kraju meseca bih na računu imao 900.000 dinara. A uz malo više truda, milionče! Fenomenalno, samo kada bi bila istina. Što je najgore, neko će se prevariti i zato, čuvajte se, izgleda da su sve bezobrazniji.

A ko zna možda je agencija stvarno legalna i ispravna? Nema veze, nikada neću saznati, život ide dalje.

BiznisKurir/BIZPortal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja