OTKUPNE CENE JAJA SMANJENE ZA TREĆINU, ALI JEDNA VRSTA MESA NEPRESTANO POSKUPLJUJE: Evo kakvo je stanje sa ostalom hranom
Foto: Shutterstock

OTKUPNE CENE JAJA SMANJENE ZA TREĆINU, ALI JEDNA VRSTA MESA NEPRESTANO POSKUPLJUJE: Evo kakvo je stanje sa ostalom hranom

Novčanik -

Sve više cene mesa u prodavnicama posledica su otkupne cene stoke koja je u proteklih godinu dana beležila konstantan rast.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za godinu dana u Srbiji su najviše porasle cene stoke, dok su otkupne cene jaja smanjene za trećinu.

Otkupna cena jaja je u maju prošle godine iznosila 14 dinara, a u maju ove godne – 9,1 dinar.

Kada je meso u pitanju, izveštaj RZS pokazuje da su se otkupne cene svinja menjale tokom godine, pa je u maju prošle godine cena iznosila 259,2 dinara po kilogramu, da bi najvišu cenu dostigla u septembru prošle godine – 272,6 dinara po kilogramu. U maju ove godine cena je bila nešto niža – 236,3 dinara po kilogramu.

svinje
foto: Shutterstock

Međutim, kada je otkup junadi u pitanju, cena je gotovo konstantno rasla od januara 2023. godine do poslednjeg analiziranog meseca – maja 2024. U maju prošle godine otkupna cena po kilogramu je iznosila 317,7 dinara po kilogramu, a istog meseca tekuće godine – 333,7 dinara.

U sektoru živinarstva situacija je bila nešto drugačija – cene su konstantno padale. Kilogram tovnih pilića u maju 2023. godine iznosio je 148,2 dinara po kilogramu, a godinu dana kasnije ta cena je iznosila 119,5 dinara.

Posmatrano po sektorima, cene su se u analiziranom periodu menjale na sledeći način:

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u maju 2024. godine, u odnosu na isti mesec 2023. godine, smanjene su za dva odsto

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na pad cena zabeležen je u grupi žita (-7,0 odsto)

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u maju 2024. godine, u odnosu na april 2024. godine, u proseku su povećane za 3,1 odsto

ribarstvo, Milan Krkobabić
foto: Zoran Marković

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na prethodni mesec, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama žita (10,9 odsto) i industrijsko bilje (14,0 odsto).

Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar-maj 2024. godine, u odnosu na isti period 2023. godine, u proseku su smanjene za 11,9 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda u periodu januar-maj 2024. godine, u odnosu na isti period 2023. godine, najveći uticaj na pad cena zabeležen je u grupama žita (-28,9 odsto) i industrijsko bilje (-14,2 odsto).

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović istakao je nedavno na sastanku sa predstavnicima novosadske Produktne berze da je poljoprivrednicima dostupna mogućnost efikasnog osiguranja cena žitarica i uljarica korišćenjem fjučers tržišta, dok je proizvod još na njivi u samoj fazi proizvodnje.

- Sigurnost u pogledu cena poljoprivrednih proizvoda je od velikog, ako ne i od presudnog značaja za srpski agrar. Promene cena žitarica i uljarica na svetskom tržištu reflektuju se i na Srbiju, a oscilacije cena mogu se očekivati i u narednom periodu usled klimatskih promena koje imaju uticaj na obim proizvodnje - rekao je ministar Momirović.

BiznisKurir/Biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja