PORESKA UPRAVA UPECALA PERAČA NOVCA! Dužan je da plati 130 miliona dinara - nije dokazao poreklo imovine
Foto: Shutterstock

PAZI SAD

PORESKA UPRAVA UPECALA PERAČA NOVCA! Dužan je da plati 130 miliona dinara - nije dokazao poreklo imovine

Novčanik -

Postupanje po Zakonu o utvrđivanju porekla imovine i posebnog poreza, koji od dana stupanja na snagu sprovodi nadležni sektor Poreske uprave Srbije, podrazumeva vrlo složene i kompleksne procedure koje su vremenski zahtevne, sa ciljem da se potpuno i tačno utvrde sve potrebne činjenice i okolnosti, kao i da se razmotre svi dokazi koji su od značaja za utvrđivanje imovine na koju se utvrđuje poseban porez, navodi se u saopštenju.

U skladu sa primenom odredbi Zakona, predmet interesovanja Poreske uprave su ona fizička lica koja su u jednoj, a najviše u tri uzastopne kalendarske godine, uvećala vrednost svoje imovine za iznos veći od 150.000 evra, a da to uvećanje vrednosti imovine nije „pokriveno“ prijavljenim prihodima, odnosno ona fizička lica koja u preduzetim postupcima nisu uspela da dokažu da je uvećanje imovine od 150.000 evra stečeno na zakonit način. Ta lica najčešće obavljaju delatnost u „sivoj“ i „crnoj“ zoni ekonomije i vrlo je zahtevno tačno odrediti i kategorizovati prekršaje koje oni čine.

Kao rezultat dosadašnjeg sprovođenja Zakona, Poreska uprava je donela rešenje fizičkom licu po osnovu posebnog poreza u iznosu od preko 130 milona dinara, na utvrđenu poresku osnovicu u iznosu od gotovo 174 miliona dinara. Predmetno rešenje, nakon podnošenja žalbe fizičkog lica, potvrđeno je od strane nadležnog drugostepenog organa – Sektora za drugostepeni poreski i carinski postupak u sastavu Ministarstva finansija, čime su se stekli svi potrebni uslovi za naplatu utvrđenih obaveza po osnovu posebnog poreza.

radnici, dinari
foto: Shutterstock

U svom daljem radu, kroz kompleksan i zahtevan postupak, uz saradnju sa nadležnim organima susednih država, a na osnovu analize rizika, nadležni sektor Poreske uprave, utvrdio je i u kontroli je dokazao da je fizičko lice, državljanin Republike Srbije, bio deo međunarodne grupe povezanih fizičkih lica, koja je organizovana sa ciljem „pranja“ veće količine novca i ubacivanja istog u legalne novčane tokove.

Postupak utvrđivanja imovine i posebnog poreza podrazumeva blisku saradnju sa drugim institucijama kao što su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Lokalne poreske administracije, Narodna banka Srbije, Centralni registar hartija od vrednosti, Agencija za privredne registre, poslovne banke, kao i nadležni organi susednih država.

Nakon što u postupku utvrđivanja porekla imovine utvrdi činjenice koje ukazuju na postojanje osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo Poreska uprava postupa u skladu sa odredbama člana 9. Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu i o tome obaveštava nadležne organe.

Svojim dosadašnjim delovanjem kao i prvim izvršnim rešenjem Poreska uprava je poslala snažnu poruku da nema nedodirljivih u primeni važeće zakonske regulative u postupku utvrđivanja porekla imovine na teritoriji Republike Srbije.

Kurir.rs/Biznis.rs/Prenela S. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track