BANJE U SRBIJI DOŽIVELE PRAVU EKSPANZIJU: Interesovanje za ovu ne jenjava tokom cele godine, a cene smeštaja mizerne!
Foto: RINA

BANJE U SRBIJI DOŽIVELE PRAVU EKSPANZIJU: Interesovanje za ovu ne jenjava tokom cele godine, a cene smeštaja mizerne!

Novčanik -

Ovčar Banja se nalazi u srcu Šumadije i okružuje je jedinstvena priroda dostojna divljenja. Čačanska lepotica bogata je termomineralnom vodom koja spada u grupu homeotermi, pa je pogodna za lečenje brojnih oboljenja. Banja je leti naročito puna turista, pa se smeštaj zakazuje i mesecima unapred.

Smeštaj se može pronaći u renoviranom hotelu, u kojem se nalazi i velnes centar sa luksuzno opremljenim sobama, restoran sa nacionalnom kuhinjom, kafić, zatvoren i otvoren bazen sa lekovitom banjskom vodom, kao i centar sa hidromasažnim kadama, saunom, prostorom za masaže i opuštanje, precizira TO Grada Čačka.

Turisti imaju i opciju boravka u konačištu, ali i u brojnim privatnim apartmanima, vilama i ugostiteljskim objektima u okolini.

Ovčar Banja
foto: RINA

Jedna od mogućnosti je prenoćište u manastirskim konacima, po kojim je ova regija naročito poznata. Manastiri koje morate obići kada dolazite u ove krajeve su Nikolje, Preobraženje i Blagoveštenje. Po potonjem je jedno vreme i nosila naziv Blagoveštenska banja.

Iako je pominjana još od rimskog vremena i imala posetioce i tokom srednjeg veka, Ovčar Banja je zvanično dobila status banje 29. decembra 2011. godine.

Gde prenoćiti u Ovčar Banji

Prosečan apartman u centru Ovčar Banje u julu mesecu košta od 2.928 dinara. U pitanju je jedno noćenje za dve osobe, dok noćenje za jednu košta 1.757 dinara, navedeno je u ponudi na Bukingu. Hiljadu dinara više je potrebno izdvojiti za apartmane koji u sklopu objekta imaju i vrt i besplatan parking. Smeštaj za tri osobe košta 4.684 dinara.

Apartmani u Čačku, Lučanima, Međuvršju i Arilju se kreću u proseku oko 3.500 do 5.000 dinara za dve osobe.

dinari
foto: Shutterstock

Na primer, u Čačku se može iznajmiti apartman za 2.800 ili za 3.513 dinara, a toliko traži i jedan vlasnik apartmana u Arilju.

U Lučanima, na oko šest kilometara od same banje, izdaju se kompletno opremljeni apartmani za 35 evra. Po sličnoj ceni se izdaje prenoćište nešto dalje, tačnije u Ljubiću.

Lečenje u Ovčar Banji

Ovde se uspešno leče reumatska i kožna oboljenja, spondiloze, artroze i posledice preloma kostiju, sportskih povreda kao i nervna oboljenja. U banji se sprovodi balneoterapija i hidroterapija, ali i razne terapeutske i relaks masaže. Iako sada ima nekoliko bazena, uključujući i olimpijski, prvi bazen je izgrađen krajem 19. veka, piše portal "Banje u Srbiji".

Termomineralne vode Ovčar Banje su njen najveći adut. Temperatura im se kreće oko 38 stepeni i spadaju u grupu homeotermi. Bogate su makroelementima i mikroelementima: Natrijum, kalijum, litijuma, rubidijuma, cezijuma, stroncijuma, barijuma, joda, broma, kobalta, fosfora, fluora i mangan.

BiznisKurir/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track