TOP 5 BANJA U SRBIJI: Broj noćenja nije pokazatelj kvaliteta, a jedna banja ruši statistiku
Foto: Printscreen/Youtube

TOP 5 BANJA U SRBIJI: Broj noćenja nije pokazatelj kvaliteta, a jedna banja ruši statistiku

InfoBiz -

Poseta u banjama raste i to je samo jedna od razloga da se radi na njihovom unapređenju. Stalno ulaganje je neophodno. Banje u Srbiji su mesta sa bogatom istorijom, prirodnim lepota, čistim vazduhom, a iznad svega one su mesta na kojima se uspešno leči veliki broj oboljenja.

Iz Udruženja banje Srbije su rekli da rade na stalnom unapređenju i da je njihov cilj da se što bolje iskoriste prirodni i lekoviti faktori koje imaju ova mesta.

- Jedna od trajnih aktivnosti Udruženja banja Srbije jeste pomoć članovima da unaprede svoje poslovanje i da bolje iskoriste prirodni lekoviti faktor. Sa tim cilju smo 2023. posle osam godina pauze „oživeli“ stručno – poslovni skup pod nazivom BalkanSpa Summit.

Ove godine će biti održan u Vrnjačkoj Banji.

- Cilj ovog skupa je razmena iskustava banjskih profesionalaca u svim sferama poslovanja. Ove godine tema vodilja je brendiranje i promocija banjskog turizma, a prateći sadržaj je celodnevna prezentacija novih medicinskih i relaksacionih tehnika u banjama. Oba događaja će znatno uticati na poboljšanje poslovanja tradicionalnih banja.

Top 5 najposećenijih banja u Srbiji

Kada je reč o turističkom prometu, pa i drugim statistički podacima, Udruženje banja Srbije u svojim analizama koristi jedino podatke Republičkog zavoda za statistiku. U tom segmentu Vrnjačka Banja i Sokobanja tradicionalno ostvaruju najviše noćenja domaćih gostiju. Prate ih banja Koviljača, Prolom, Lukovska, Atomska, Kanjiža, Ivanjica, Rusanda i mnoge druge banje, rekao je Vešović

Osim dobro poznatih banja iz ovog udruženja su izdvojili i one banje koje konstantno napreduju i u kojima je poseta sve veća kako vreme prolazi. Vešović je i istakao da broj noćenja nije jedini pokazatelj kvaliteta određene banje.

Sve ozbiljniji učesnik u statistici je stara-nova banja: Kuršumlijska banja.

Međutim, ostvarena noćenja nisu jedini pokazatelj kvaliteta jedne banje, jer neke od njih mogu biti „top“ kada je reč o uspehu u lečenju.

- Naše banje su većinom zdravstvene ustanove sa okolnim parkom i to treba naglasiti, dodaje naš sagovornik.

One nisu klasična turistička destinacija, ali i te kako uspešno ostvaruju ulogu koja im je od društva data – da preveniraju bolesti ili da od njih leče.

(Kurir.rs/Blic biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja