PLATE NAJVIŠE PORASLE U MAĐARSKOJ I RUMUNIJI: Ni Srbija nije daleko, a značajno nazadovale i Nemačka i Francuska
Foto: Profimedia

držimo se

PLATE NAJVIŠE PORASLE U MAĐARSKOJ I RUMUNIJI: Ni Srbija nije daleko, a značajno nazadovale i Nemačka i Francuska

Novčanik -

Cena plate po satu rada u Evropskoj uniji najviše je porasla u Rumuniji (16,9 procenata) i Mađarskoj (16,3 procenta) i Hrvatskoj (16 procenata), navodi se u podacima Evropske unije.

Podaci se odnose na poslednja tri meseca 2023. godine u odnosu na poslednja tri meseca 2022. godine, preneo je Indeks.hr.

Hrvatska, plata
foto: Shutterstock, ilustracija

GDE JE SRBIJA?

Snažan rast imale su i susedna Slovenija (12,5 procenata) i Srbija (12,4 procenata), a najmanji zabeležile Italija (pad od 0,1 procenat), Danska (1,9 procenata), Nemačka (2,2 procenta), Francuska (2,7 procenata) i Irska (2,5 procenata).

Indeks troškova rada, koji izračunava rast, pokazuje povećanje troškova rada po satu koje imaju poslodavci, u nominalnim vrednostima, odnosno bez prilagođavanja kretanja cena.

Izračunava se tako što se cena rada u nacionalnoj valuti podeli sa brojem odrađenih sati. Medij napominje da je reč o isključivo brojčanom povećanju zarada, koji nema veze sa rastom cena, a ni ostali troškovi rada, koji se ne odnose na plate, nisu uključeni u njega.

(Kurir.rs/Politika)

Bonus video:

05:43

KAKO DO PLATE OD 1.400 EVRA? Goran Vesić o razvojnim projektima za napredak zemlje: Šta je prodaja Sava Centra donela Srbiji?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track